Będąc w ostatnio w Auchanie podszedłem od razu
do nowości książkowych-to jest taki odchył, grzyby
mnie kręcą nawet na obrazkach-był słowacki atlas.
Ładny .Dobrze rozbudowany dział gołąbków
i mleczajów. Otwieram na stronie z pieczarką
okazałą (agaricus augustus) i szok: grzyb
potencjalnie szkodliwy dla zdrowia!!??.
Otwieram na pieczarce szlachetnej i oto
co znajduje: „Długo była uważana za b. smaczny
grzyb jadalny ,jak większość pieczarek. Najnowsze
badania wykazały jednak ,że wszystkie pieczarki
zawierają agarytynę, która ma działanie rakotwórcze
i mutagenne, dlatego żadnej pieczarki nie można
zalecić do konsumpcji.”
Pierwsze wydanie anno 2000.
Chodzę w szoku.
yyyyyyyyyyyy............ szok.
#105
od października 2003
to ja chyba się zmutuję, bo jem je często na surowo...:(((
Musisz się teraz podgrzewać przez 10 minut w 100 st.C. Wolisz we wrzątku, czy na patelni?
2005.11.28 09:45
matheoz
A teraz z innej beczki; Cytuje za „Wprost”
z 11 września:
Pieczarki są bogatym zródłem przeciwutleniacza
o nazwie ergothioneina ,który chroni komórki
przed uszkodzeniem i starzeniem się.
Grzyby, które do niedawna były uważane
za produkty pozbawione wartości odżywczych
zawierają 12 razy więcej tej substancji niż
kiełki pszenicy i cztery razy więcej niż kurza
wątróbka. Co więcej, wysoka temperatura
podczas gotowania czy smażenia nie powoduje
utraty tego cennego składnika. Oprócz pieczarek
duże ilości przeciwutleniacza zawierają także
inne grzyby, w tym boczniaki i shiitake.
Kartagina musi być podbita,
Balcerowicz musi odejść,
A ja będę jadł pieczarki!
#1462
od września 2004
Ktoś czytał artykuł z Oxford Journals, do którego linka podałem? ;-)
Pisze tam wyraźnie, że agarytyna nie ma działania mutagennego :-))
Źródło raczej wiarygodne...
#280
od sierpnia 2004
Czytałem, czytałem. Właściwie najważniejsze jest w nim ostatnie zdanie, szcególnie dla tych co niespokojni. ;-)))
Jezeli czytac tego typu ostrzezenia to okaze sie ze substancje rakotworcze, takie czy inne sa w bardzo wielu produktach spozywczych.
Tyle, ze ich stezenie jest na tyle niskie, ze prawdopodobienstwo spowodowania raka jest znikome a obecnosc innych skladnikow powoduje czesto ze ogolna korzysc dla konsumenta przekracza niewielkie ryzyko (przyklad zauwazono powyzej).
Warto jednak uwazac na produkty zapaskudzone Aspergillus flavus (zaplesniale orzeszki ziemne itp).
Zawarta w nich aflatoksyna B i pare podobnych zwiazkow powoduja raka watroby z ogromna skutecznoscia (u myszy 14 dziennych dawek po 0.05mg, czyli laczna dawka 0.7mg w 2 tyg. daje prawdopodobienstwo rozwiniecia nowotworu >50%).