No właśnie; jak to jest z tym ponurym (Boletus luridus)? Na polskich stronach w jednych miejscach pisze się, że jest on niejadalny, w innych że jadalny warunkowo (niedogotowany powoduje wymioty i nie można go łączyć z alkoholem). Czasem nawet trafiają się opisy, że jest on trujący. No ale generalnie przekaz jest taki, że nie należy go zbierać.
Sprawdziłem na stronach obcojęzycznych. Na angielskich i rosyjskich stronach praktycznie prawie wszędzie podawany jest oficjalnie jako jadalny (jedynie z adnotacją że trzeba go dobrze ugotować przed spożyciem i nie mieszać z alkoholem).
Przykładowe cytaty:
"Boletus luridus is edible after thorough cooking and has been reported as popular in France." (Boletus luridus jest jadalny po dokładnym ugotowaniu i jest bardzo popularny we Francji) (angielska wikipedia)
"warunkowo jadalny grzyb dobrej jakości. Najczęściej się go marynuje. Grzyb zawiera trujące substancje, które rozkładają się przy gotowaniu) (rosyjska wikipedia)
"Jadalny po obróbce termicznej; jako surowy trujący" (źródło:
http://atlasgribov.ru)
"Boletus luridus (see photo below), which is edible only if you cook it thoroughly for 30 minutes, otherwise it is poisonous."
(boletus luridus ... jedalny jedynie jeśli ugotuje się go dokładnie przez 30 minut; inaczej trujący (źródło:
http://www.wildmushroombasket.com)
Czyli - poprawcie mnie proszę jeśli się mylę - ze źródeł tych wynika, że nie ma raczej dużej różnicy między tym grzybkiem a ceglastoporym (którego powszechnie się w Polsce zbiera i jada)? I ten i ten można jeść po dokładnym ugotowaniu.
Czy ktoś ma może jakieś dokładniejsze informacje o tym jakie toksyny grzyb zawiera i dlaczego - jak piszecie - może wywoływać problemy u jednostek nadrważliwych?
(wypowiedź edytowana przez Naturalarti_ 17.listopada.2012)