2004.08.31 09:13
Ada
Witam,
na Mazurach zaczął się wysyp grzybów
pojawiły się również kołpaki
ponieważ nigdy do tej pory nie zbierałam tych grzybów proszę o opinie ,ew. przepisy kulinarne w/w gatunku
pozdrawiam grzybiarzy
Czy nie znasz innej nazwy tego grzyba? Mnie się to kojarzy z czernidłakiem kołpakowatym. Tyle, że to mi nie pasuje do całości tekstu. Jeżeli jest to w/w czernidłak - zrób z niego flaczki. Podsmaż pokrojone z cebulką, zalej rosołem, dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, zasmażkę na maśle, imbir, pieprz, majeranek i smacznego.
2004.09.01 09:19
Ada
chylę czoła przed wasza wiedzą,rzeczywiście jest to płachetka kołpakowata,dziękuję za przepis,zapraszam Was na grzybobranie,od niedzieli mamy wysyp ,prawdziwki rosną w oczach...
pozdrowienia
2006.08.30 15:02
autograf42
bylem w ponidziałek nazbierałem płachetki 4 wiaderka, udusiłem, zamarynowałem oraz ususzyłem później mielę i wykorzystuję jako przyprawę
2006.09.23 19:22
ZuzaAB
ja zanm pyszny przepis ale na już umarynowaną "niemkę" - bo pod taka regionalną nazwą występuje
umarynowane grzyby kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojone na kawałeczki ogórki konserwowe i troche pokrojonej cebuli - to wszystko zaprawiamy śmietaną - i już pyszna surówka - jako dodatek do obiadu :)
polecam zrobić trochę wcześniej przed spożyciem i wtswić do lodówki wtedy się smaki lepiej "przegryzą"
2006.09.28 14:36
S_andy
Od pewnego czasu intrygowały mnie opowieści ludzi z suwalszczyzny o smacznych grzybach, które określano jako "kołpaki".
Z przeprowadzonego "śledztwa" wynika, że chodzi o płachetkę kołpakowatą nazywaną tutaj także "turkiem" czasem "szampion". W moich stronach (zachodniopomorskie) grzyb ten nazywany jest "niemką".
Pozdrawiam ziomków z ziemi drawieńskiej.