bio-forum.pl

Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od lis.2006
#0

1. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
01 Discina perlata - krążkownica wrębiasta

O grzybku wspomniałem w wątku [bf#234762]

Z uwagi na pospolitość drzewostanów sosnowych, krążkownica ta, wydaje się być możliwa do spotkania na terenie całej Polski (choć niewiele wiadomo jeszcze o jej rozmieszczeniu)

Po uprzednim upewnieniu się, w ramach bezpieczeństwa, postanowiłem skonsumować ją kilka dni wcześniej. Najpierw w mniejszej ilości (4 szt), podsmażając przez ok. 7 minut.

Zgodnie z oczekiwaniami nie odnotowałem u siebie żadnych skutków ubocznych po zjedzeniu. Więc by poczuć w pełni jak smakuje, postanowiłem po raz drugi wybrać się po większą ilość. Wszystko po to by wyrobić sobie własną opinię kulinarną na jej temat.

Po uprzednim oczyszczeniu dość kruchych grzybków z piasku i mchów przy trzonkach...

02 Discina perlata - krążkownica wrębiasta
03 Discina perlata - krążkownica wrębiasta

... postanowiłem w najprostszy sposób poddusić je na średnim ogniu przez ok. 10 minut...

... na samym maśle.

Pierwsze wrażenia po spróbowaniu.

Grzybek bez wyraźnego smaku, ale w dobrej do jedzenia, miękkiej konsystencji (podobnej do serka topionego w plasterkach) co powoduje, że jest lekkostrawny.

Jednak wyraźnie czegoś mu brakuje? Jako, że pierwszy raz go konsumuję, postanowiłem potraktować go tylko pieprzem i solą. Nie chciałem na raziejeszcze próbować z innymi przyprawami.

Ponieważ, poszukiwania [bf#233101] i innych ciekawych grzybków mocno się przeciągnęły, więc jasna sprawa o świeżym obiedzie mogłem zapomnieć. Na pocieszenie, odgrzewane ziemniaki posypałem świeżutkim, wiosennym szczypiorkiem prosto z działeczki. O własnej surówce z kapusty kiszonej nie wspominając;-) Zamiast kotleta wieprzowego oczywiście były podprawione krążkownice;-)

04 Discina perlata - krążkownica wrębiasta

Na talerzu obiado-kolacja prezentowała się tak:

Ostateczna ocena smakowa grzybka:

- konsystencja: 8. 0

- smak: 6. 0

Zapachu nie wziąłem pod uwagę, bo właśnie przytrafił mi się wiosenny katar. Jak pamiętam z wcześniejszych lat pachniał przyjemnie (smardzowato), acz niewyraźnie.

Ze średniej ważonej wychodzi siódemka, czyli w 10-cio stopniowej skali wynika, że w mojej opinii uchodzi za dobrego grzyba jadalnego, którego warto zbierać.

Choć do rewelacyjnego [bf#170087] mu daleko, to znacznie bliżej mu do podobej, acz zdecydowanie smaczniejszej [bf#163300]

Jednak z uwagi na niewielki wybór w kwietniowych grzybów jadalnych w Polsce wart uwagi. Tym bardziej, że nie podlega u nas ustawowej ochronie:-)

Grzybiorz

(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 17. kwietnia. 2009)

od paź.2005
#0

2. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny

Super fotki i opis:-) Brawo Marcinie!!

Nie zapuszczałem się w las o tej porze roku. Będę chyba musiał pogonić Jolkę z domu i wyrwać ją do lasu. Dział kuchenny - bardzo potrzebny. Teraz, kiedy przepisy są fotograficzne, wielu będzie próbowało złapać za patelnię:-)

od wrz.2008
#0

3. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
9.maj.09 02:00
"chrisfir"

Sukces

radośc i marzenie grzybiarza

Własne jadalne grzyby w ogródku.

Owa Krażkownica Wrebiasta, na smardze się nie załapałem niestety

Chyba kora, którą przywiozłem była z ciekawego miejsca

Skończyły jako potrawa klasyczna

cebulka zeszklona

troche przyptraw, wegeta

na koniec szczypiorek i smietana 18%

jak na różne wynalazki które jadłem

smak delikatny, specyficzny

dziś tez zerwałem ale już nie było tego dużo

pójdzie jutro do jajecznicy

od maj.2003
#0

4. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
11.maj.09 19:14
Anna Kujawa "AniaK"

A właściwie skąd wiesz, że zjadłeś krążkownicę, a nie kustrzebkę pęcherzykowatą (Peziza vesiculosa)?

od wrz.2008
#0

5. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
11.maj.09 20:57
"chrisfir"

noo... te pęcherzyki krwawe z nosa mi nie poszły.

Samopoczucie ogólnie dobre

a zresztą kustrzebka tez jadalna;)

może to i była kustrzebka

bo w niektórych miejscah wyrastała raczej z wilgotnej ziemi

ale większe owocniki były tam gdzie była kora i drewno

Pewnie poza mikroskopem nie da się ich jednoznacznie rozróżnić

Jeszcze rośnie wiec moge wysłać.

Co prawda jest jakiś u dzieci mikroskop ale nie mam dośc cierpliwosci na szukanie zarodników i ich oznaczanie

Nigdy tego nie robiłem.

Może jest chętny grzybowy detektyw?

Nie mylić ze zgrzybiałym detektywem;)

od gru.2003
#0

6. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny

Bez dwóch zdań kustrzebka pęcherzykowata, która lubi nawożone ogródki, pola uprawne, nawóz naturalny itp. Chyba sam spróbuje jaki ma smak:-)

od wrz.2008
#0

7. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
12.maj.09 08:24
"chrisfir"

no borowik to nie jest

to jasne

ale komu niestraszne czernidłaki i muchomory może sie zachwycić

najlepsze, że nie musiałem kupic działki pod lasem żeby mieś własny zbiór

no i wiosną kiedy tych smardzy jak na lekarstwo

czyli u mnie "0"

czekam jeszcze na majówke wiosenną która pojawiła się umnie w zeszłym roku

od wrz.2008
#0

8. Krążkownica wrębiasta - dobry, wiosenny grzyb jadalny
25.cze.09 01:36
"chrisfir"

A więc to:

KUSTRZEBKA PĘCHERZYKOWATA

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji