#138
od lipca 2004
Witajcie
proszę o przepis na farsz do pasztecików
grzyby z szuszone z kapustą , sam farsz grzybowy robie z powodzeniem :), ale zachciało mi sie w wersji z kapustą kiszoną - taki jak do pierogów na święta.
Jakie proporcje , czy płukać kapustę, czy mielić ją razem z grzybami ?
Grzyby już mi sie moczą, ciasto francuskie już mam,
za pomoc z góry dziekuję
pozdrawiam
Wszystko zależy od tego co lubisz, ile masz kapusty, czy bardzo kwaśną itd, itp.
Ogólnie:
1. Grzyby (ile chcesz, ja najczęściej daję dużo ok 50% grzybów i 50% kapusty) suszone namocz, ugotuj w małej ilości osolonej wody, odcedź.
2. Podsmaż cebulkę na złoto (jeśli lubisz smak cebuli - to więcej, jeśli nie uwielbiasz, to tylko trochę, a jak zupełnie nie lubisz, to nie dodawaj cebuli w ogóle)
3. Kapustę (jeśli bardzo kwaśna to przepłucz i odciśnij, ale lepiej wybrać kapustę mniej kwaśną i nie płukać) ugotuj w małej ilości wody (dodaj listek lurowy, ziele angielskie, pieprz, sól). Ugotowaną - odcedź (z tych wywarów po grzybach i kapuście możesz potem ugotować zupę :-)
4. Teraz trzeba połączyc składniki. Można zmielić kapustę z grzybami (dodając suchą bułkę, jeśli w trakcie mielenia wydziela się dużo płynu), dodać zezłoconą cebulę, wymieszać - doprawić solą i pieprzem :-) Można też pokroić kapustę i grzyby i wymieszać z cebulką - jak Ci wygodniej.
No i koniec :-) Nadziewać, piec. Jako farsz do naleśników i pierogów - też smakowite :-)