Czy ktoś ma jakieś doświadczenia kulinarne z tym gatunkiem? W atlasie piszą że smaczny grzyb jadalny więc dzisiaj nakosiłem sporą kobiałkę tylko nie wiem jak to przyrządzić :( Proszę o poradę...
#1580
od października 2005
Myślę, ze jak wszystkie grzybki. Nie znałem tego grzyba i dopieru tutaj :
https://www.bio-forum.pl/messages/33/215519.html dowiedziałem się o nim. Nie miałem możliwości na degustacje - ale co się odwlecze ...
Ja zrobilbym sałtkę ---> Sałatka z Rusałki, lub Sałatka Old_rysia ( wszystkie tutaj w kuchni). W takich postaciach będą smaczne. Nie balbym się zrobić te grzybki w tradycyjny sposób - na cebulce i w śmietanie.
Napisz co z nich zrobiłeś i jak smakowo to wyglądało.
#5729
od grudnia 2003
Jadłem je pierwszy raz wczoraj.Smażone na masełku + oliwa z oliwek bez panierki i dodatków jedynie sól i pieprz.Rewelacja.Lepsze od rydza :-)