bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Wodnicha późna
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#1
od listopada 2008

Zebrałem pełen koszyk wodnichy późnej ale nie wiem jak ona smakuje gdyż nigdy jej nie próbowałem...czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak smakuje ten grzyb?z góry dziękuję
i

#49
od września 2008

bardzo dobra zupa wychodzi z tego (Zobacz mój wpis zupa)
nie gotuj długo
grzybek jest delikatny
można go nawet jesc na surowo , ale to juz muśałbys sanm wymyślic jaka z niegi zrobić sałatkę

gdzie zbierałeś ?

#2
od listopada 2008

Zbierałem w lesie iglastym rosła sobie grupami pod sosnami :)

#3
od listopada 2008

Zjadłem ją normalnie na talerzu i muszę powiedzieć że była przepyszna smakowała mi bardziej od podgrzybka czy maślaka
i

#50
od września 2008

Czyli zjadłeś koszyk grzybów na surowo ? :O

a jakies przyprawy sos itp cos wiecej
To forum kulinarne

mnie tez bardzo smakowała
Podgrzybki sa przereklamowane, poza tym czasem ciężkostrawne
ten jest fajny lekki i delikatny

Kiedys nazbierałem jej dużo po drodze z Warszawy gdzies koło Rawy Maz
W okolicach Wrocławia tym rou zmalazłem 3 szt
A ty gdzie mieszkasz ?



#4
od listopada 2008

Ja mieszkam w Kościanie to takie miasto 50 km na południe od Poznania obok tego miasta jest taka wioska i w niej jest kilka lasów w tym iglaste :) Teraz w weekend coś czuję że nazbieram mnóstwo wodnichy i zrobię sobie ucztę,będę szukał cały weekend :) Chcę też spróbować pieniążka maślanego bo jego też nigdy nie jadłem i chce go spróbować


(wypowiedź edytowana przez bartek1992 06.listopada.2008)
i

#51
od września 2008

wodnicha tez u mnie była we wtorek , trochę wiecej niz 3 szt
no i Pieprznik Trabkowaty którego jest naprawdę sporo
zamroziłem , ususzyłem i zrobiłem w occie
Wodnichy tez starczyło na 1 słoiczek marynaty
Reszta juz w żoładku- zupa i sos

napisz o pieniązku po konsumpcji?
Ksiazkowo piszą że nie jest nadzwyczajny

#5267
od kwietnia 2004

2010.12.08 12:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Bardzo dobra jest duszona. Przypomina w smaku wieruszkę tarczową.
i

#403
od września 2008

Bartek odezwij sie co z tym pieniazkiem maslanym

Chyba mu zaszkodził
;)

Jola załacz jakąś fotkę tej wieruszki tarczowej
moze zacznę zbierać gdzie rośnie
i

#5275
od kwietnia 2004

2010.12.10 10:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wiosną: kwiecień, maj pod różowatymi. Ja znalazłam masę w maju pod głogami.

https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/2/335110.html

Muszę z konkurencji, bo w naszym atlasie nic nie widać:
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=694&atlas=atlas_lacinskie

Moje nie były takie popękane.
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji