Mówiła mi moja dobra koleżanka, że wspaniałe są borowiki ceglastopore w marynacie. Czy potwierdzacie to. Nie wierzę dobrym koleżanką???. Ale ze mnie świnia. Ok. Wysyłąm. Hmm.
#1918
Borowiki ceglastopore są bardzo smaczne. Brązowy kapelusz, czerwone pory, żółte rurki, trzon bez siatki, punktowany gęsto na czerwono, smak łagodny. Sinieje. Możesz je jeść, jak chcesz.
Jolu
Wiem, że b. ceglastopore są bardzo smaczne, bo zbieram, smażę, susze, ale jeszcze nie marynowałem. Zrobię marynaty w tym roku o ile borowiki cegl. pozwolą mi na to.
Musi być dobry w marynacie. Jest twardy.
2005.10.21 17:27
fred
borowik ceglastopory jest doskonałym grzybem do marynowania najlepiej jest jednak przedtem dobrze go wygotować około 30 minut robi się wtedy żółty
2006.08.23 21:13
Daniel-Zamość
borowik ceglastopory-bardzo mi smakuje, zbieram od lat.Może z powodu nieatrakcyjnego wyglądu po przyrządzeniu niema powodzenia.Lepiej dlamnie wtym roku nazbierałem już ich duzo. Pozdrawiam
Dodam, że dobrze jest ugotować ceglastporego w całości, potem pokroić na odpowiednie kęsy nastepnie zalać zaprawą octową. Efekt będzie taki, ze grzybek po gotowaniu nie sinieje i w przekroju jest żółty.
Próbowałem również gotować dłużej niż pół godz. tak jak radzil fred,w tym przypadku żółty się nie zrobił
#1979
od października 2005
Ceglaka gotować normalnie - kilka minut.
Informacja aby go nie kroić - bardzo ciekawa. Sam spróbuję. Ceglak w marynacie jest super, bo ( jak napisała Jolka ) twardy i chrząstki. Jest jeszcze coś - ceglaki nie rozwalają się po obgotowaniu jak inne większe grzyby. Mimo swoich sporych rozmiarow, nadal jest twardy i nadaje się do marynaty. Borowiki ceglastopore marynuje dopiero jak miejsce w zamrażarce jest już wyczerpane. Na pierwszym miejscu, ceglak idzie do zamrażarki.
ja z borowikow głownie robię sosy
sa wspaniałe do makaronów
do kotletów mielonych
a równiez do wszelkiego rodzaju mięs
uwielbiam sosy z borowików - szcezgólnie ceglastoporych