2002.07.15 01:19
Gienek Lakota
Marynowanie grzybow w oleju po wlosku:Grzyby otrzyscic nastepnie je gotowac w zaprawie polowa octu i polowa wody 10 minut.Nastepnie odcedzic i wysuszyc je rolujac wczystej szmacie.Po ich wysuszeniu wlozyc je do misy i dac czosnek,pietuszke,papryke ostra,pieprz,oregano i sol i to wszystko wymieszac razem z olejem slonecznikowym.Nastepnie wlozyc do sloikow dosc ciasno i jak brakuje oleju to dolac zeby grzyby byly przykryte olejem i jesli do spozycia wkrotkim czasie to tak je zostawic ale ja zeby miec 100% pewnosci je pasteryzuje z 10 minut, otrzywiscie to wedlug gustu te przyprawy ja na przyklad nie znosze oregano moja zona uwielbia,ja uwielbiam tak chyba jak wszyscy meszczyzni papryke ostra moja zona nie znosi jak widac zpowyzszego przykladu wszystko zalezy co kto lubi.SMACZNEGO.
2002.07.15 01:53
Gienek Lakota
Konserwowanie grzybow w oleju:Grzyby otrzyscic i zagotowac je kilka minut w wodzie z octem, 1 lub 2 lyzki octu na litr wody nastepnie je wysuszyc w czystej szmacie.Posiekac czosnek i rozmaryn swiezy lub suszony.Do duzego sloja na dno posypac cienka warstwe soli nastepnie warstwe grzybow to posypac rozmarynem, czostkiem troszke soli i tak kontynuowac warstwe grzybow warstwe soli zrozmarynem az napelnimy sloik ztym ze ostatnia warstwe daje troszke wiecej soli i pieprz i to wszystko zalewam olejem i trzymam to w chlodnym miejscu czyli w piwnicy.SMACZNEGO.
2002.07.15 02:49
Gienek Lakota
Moje przygotowanie kozakow czerwonych(Leccinum ruffum) zeby nie czernialy: a wiec kazdego grzyba szybko czyszcze zeby nie zdazyl z czerniec i od razu wrzucam na gotujaca wode z octem i sola tak zeby woda nie przestala sie gotowac i po ostatnim grzybie jeszcze gotuje z 5 minut.Octu daje na 4 do 5 litrow wody 1 szklanke octu 5% bo taki u nas jest i ze 4 do 5 duzych lyzek kopiatych soli i ztak przygotowanych kozakow mozna robic marynaty lub co inne.SMACZNEGO.
2002.07.15 08:51
Anonim
Pytanie do Gienka - jakie gatunki grzybów nadajš się do konserwowania w oleju?
2002.07.18 00:57
Gienek Lakota
Do konserwowania grzybow w oleju nadaja sie wedlug mnie i te co ja je robilem to prawdziwki,kozaki czerwone,maslaki i gasowka naga(lepista nuda)i wedlug opini mojej zony wszystkie byly dobre ale wedlug mnie tylko prawdziwki i kozaki czerwone to jest kwestia smaku. Smacznego
2002.07.20 22:06
Gienek Lakota
A oto inna wersja konserwowania grzybow w oleju a mam ich 6 wersji:Potrzeba okolo pol kilo grzybow,2 szklanki octu 5%,olej slonecznikowy,sol.Wybrac grzybki male a jesli sa wieksze to je przekroic i zeby byly zdrowe, dobrze je wyczyscic czy nawet je umyc jesli trzeba ale po umyciu trzeba je dobrze wysuszyc rolujac je wsuchej szmacie.Nastepnie grzyby wlozyc do naczynia kture mozna wsadzic do piekarnika posolic i zalac je octem winnym i dusic je na malym ogniu okolo 15 minut Nastepnie je wyjac i odcedzic na sitku i znowu je wysuszyc wczystej szmacie i po wysuszeniu wlozyc je do sloikow otrzywiscie czystych,wyprazonych lub wygotowanych i suchych i je zalac olejem i zamknac sloik.I trzymac je wchlodnym miejscu.Ja zeby byc na 100% pewny ze sie nie zepsuja je pasteryzuje z 10 minut.Smacznego.
ile mogš stać tak przyrzšdzone grzyby w oleju ?