bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
kanie raz jeszcze
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#1811

2005.09.04 21:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Usmażyłam kanie w cieście, ale innym, niż do tej pory.
Ciasto z kwaśnego mleka, jogurtu lub śmietany (obojętne), jajka, mąki, proszku do pieczenia i odrobiny soli. Obtaczać kanie i smażyć. Naprawdę smakują inaczej i są o wiele lepsze od innych kań w cieście.

#1878

2005.09.05 07:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jola - podaj jakieś proporcje tych jajek/jogurt/mąka
:-)
i

#1819

2005.09.05 09:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wzięłam sobie kubek 400ml jogurtu, jedno jajko, mąki, aby ciasto było gęste, jak dobra śmietana osiemnastka. Im gęściejsze, tym lepiej, proszku do pieczenia na zasadzie takiej, jak pisze na torebce, czyli proporcjonalnie do ilości wsypanej mąki. No i ciut soli do złamania smaku. Tak robię placki z jabłkami, rabarbarem, serem, same. Nawet można tym (słodzonym) opanierować chleb tostowy i usmażyć. To takie uniwersalne ciasto. Jak będzie za rzadkie - wypije tłuszcz.
Smażyłam w warunkach campingowych na krzywej patelni, na Kasi, bo nie miałam oleju. Z reszty ciasta zrobiłam placki, które posypałam cukrem. Z tego ciasta na głębszym oleju można smażyć też (po posłodzeniu, oczywiście) kuleczki brane łyżeczką do herbaty. Wychodzą wtedy takie pyszne, malutkie chrupiące racuszki. Genialne na ciepło, gdy jeszcze chrupią. Taki tani słodyczyk na zachciewajkę.
Moje placki z kani były tak samo dobre na zimno i na ciepło. Kanie mogą być surowe, lekko nasolone, albo wcześniej lekko obsmażone. Bez różnicy. PYCHA!!! Orzekło większe gremium! Pieczarki i gołąbki też pasują.
i

#2116
od kwietnia 2004

2005.10.10 11:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Znalazłam wczoraj całą masę czubajek czerwieniejących i...jedną olbrzymią młodą kanię. Usmażone bez panierki i zjedzone na zimno na drugi dzien z chlebem, prosto z lodówki - położone na chlebie, jak plaster szynki - są bardzo, bardzo smaczne.
i

#2368
od kwietnia 2004

2005.11.18 14:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ususzone kanie (i purchawki) namoczyłam na noc w mleku. Odsączyłam, nasoliłam i usmażyłam w cieście z mąki, jajka i odrobiny tego kaniowego mleka. Usmażyłam placuszki.
Nie było to niesmaczne, ale na drugi raz nie będę tego robić - żadna rewelacja. Ta suszona kania i suszona purchawka ma jednak jakiś taki "suszony" posmak.
Najlepiej jednak smakują takie kanie w sosie mięsnym, albo w bigosie.

#52
od września 2004

2005.11.18 14:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

M.D (lili)
Ususzona kania - nastepnie zmielona na proszek, to doskonaly dodatek do kotletow mielonych - polecam :-)
i

#247
od sierpnia 2004

2005.11.18 20:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Joli ostatni post (mleko) przypomniał mi spotkanie z pewnym młodym tubylcem, którego spotkałem w lesie parę lat temu. Facet mnie rozbawił do łez, ale musiałem się z emocjami powstrzymać do momentu jego oddalenia się, aby nie urazić jego dumy. Kosz miał wielki - taki wiejski jak dla konia na obrok. Oczywiście zagadnąłem czy coś nazbierał i wścibsko zajrzałem do jego kosza i zobaczyłem na dnie tylko 3 wina pt. "patykiem pisane". Od razu wyjaśnił, że idzie do szwagra a po drodze będzie zbierał kanie i zapytał czy nie spotkałem po drodze jakichś. A spotkałem i to dosyć sporo odpowiedziałem. No bo widzi pan kanie to najlepse grzyby na świecie. Jo zbirom tyko kanie, wkładom do pieca chlybowego, suse i potem w zimie drobie na talyrz i zalewom gorącym mlykiem no jem tak jak drobiony chlyb z mlykiem. Ot taka sobie zupka mleczno - grzybowa :-))). Smacznego !!!. Be.:-))))

(wiadomość edytowana przez Marcos 18.listopada.2005)
i

#1449
od września 2004

Macrolepiota Flakes ;-))
Na pewno zainteresuje się tym Nestle <rotfl>
i

#2371
od kwietnia 2004

2005.11.19 04:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie będę tego jadła.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji