bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sałatka i placki z grzybów
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «

#10
od 05-2002

Chciałam się z Wami podzielić dwoma przepisami mojej Babci:
SAŁATKA Z GRZYBÓW

Ok. pół kg trzonów grzybów
2 średnie cebule
Gęsta śmietana
Sól, pieprz do smaku

Trzony grzybów oczyścić, wypłukać , a następnie obgotować z dodatkiem soli. Wystudzić. Pokroić trzony grzybów i cebulę w drobną kostkę . Dodać sól i pieprz do smaku .Wszystko wymieszać. Dodać śmietanę, tyle żeby powstała dość gęsta sałatka . Schłodzić ( ok. 2 godziny ) w lodówce.

PLACKI Z GRZYBÓW


Dowolna ilość kapeluszy grzybów
Jajka
Mąka
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Keczup

Kapelusze grzybów oczyścić , wypłukać a następnie obgotować z dodatkiem soli.
Po wystudzeniu drobniutko posiekać ( smaczniejsze ) lub przepuścić przez maszynkę .
Zagęścić, dodając na 1 czubatą łyżkę mąki 1 jajko . Ma powstać masa jak na placki ziemniaczane . Dodać sól i pieprz do smaku . Smażyć nieduże placki na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące, najlepiej z keczupem lub innym sosem . Smacznego!

#145
od 04-2004

Szczególnie polecam kotlety z gąsek. Po prostu poezja!!! Gąski przepuścić przez maszynkę do mięsa, zagęścić bułeczką i jajkiem, doprawić do smaku. Formować kotleciki mielone, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron.
i

#36
od 11-2004

2005.01.26 12:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
Wyprobowalam te mielone kotleciki stosujac suszone grzyby. Najpierw je ugotowalam, zmielilam, dodalam zesmazona posiekana cebulke, jajko i bulke. Potem obtoczylam w tartej buleczce i.... mniam,mniam
i

#711
od 08-2002

2005.01.27 00:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Październik 2002 - polecałem opieńki: https://www.bio-forum.pl/messages/34/147.html

#14
od 12-2004

2005.02.01 15:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

tomasz polanski (bercik)
Trująca piestrzenica kasztanowata bywa mylona z jadalnym, podobnym do niej, smardzem, oba grzyby występują w wielkopolskich lasach i są jednymi z pierwszych każdej wiosny - mówi Barbara Tuszewska z Oddziału Grzyboznawczego Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiocznej w Poznaniu. - W naszym kraju piestrzenica nie jest dopuszczona do obrotu handlowego, ale może być eksportowana do Francji, gdzie ciągle jest używana w postaci suszu jako przyprawa. Trująca gyromitryna ulatnia się przy 40 stopniach C, ale nawet w trakcie suszenia dochodzi do zatruć. W Brusach pod Bydgoszczą suszono piestrzenicę na eksport, ale zaniechano tego, ponieważ u pracowników suszarni występowały zapalenia spojówek i górnych dróg oddechowych. Szwajcarzy i Włosi zrezygnowali z piestrzenicy, ciągle jest jeszcze w użyciu we Francji. Jeżeli ktoś zbiera ją i eksportuje, nie jest potrzebne nasze zewolenie. Natomiast nigdy nie otrzyma takiego osoba, która chciałaby handlować piestrzenicą na polskim rynku.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji