bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opienki- czy i co z trzonow
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#8
od października 2007

2007.10.30 15:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusia Sawl (bsawl)
Nazbieralo nam sie opienkow (jak sie okazuje :) ).
Mam juz pomysly na kapelusze ale nie wiem czy trzony tez mozna jakos wykorzystac?
Poniewaz jestem gatunkiem, ktory nie lubi niczego marnowac ;-) to sie zastanwaiam czy trzony nie nadalyby sie na zupe np? Albo na baze do zupy?
A moze sa inne mozliwosci ich wykorzystania?
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie
B

#6282
od maja 2003

2007.10.31 07:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Marynuję z dość długimi fragmentami trzonów - szczególnie tą miodową w ścisłym ujęciu. Możesz trzony ususzyć i zmielić i dodać do bardziej aromatycznych zmielonych grzybów i stosować jako przyprawę do zup, sosów itp.. "duszonek".
Hm.. ja opieńki zbieram ścinając tylko kapelusze z krótkim fragmentem trzonu, więc nie zostaje za wiele odpadków.

#10
od października 2007

2007.11.03 23:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusia Sawl (bsawl)
Bardzo dziekuje!
Nastepnym razem tak zrobie.:)

#1
od kwietnia 2008

Mam dobry przepis na opieńki w pomidorach do sloikow na zimę świetne na zimno jak i na ciepło do obiadu i na pizze .Jezeli Panie zainteresowane mogę się podzielić przepisem.Choć do zbioru opieniek jeszcze ho ho.
i

#1053
od października 2005

Bożenko, pisz ten przepis. Tutaj się nie zgubi a jak będzie napisany dokładnie, to może i mnie uda się zrobić takie opieńki :-)
i

#4809
od sierpnia 2002

2008.04.15 18:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Żeby było w jednym miejscu:

- kotlety z opieniek i nóżek: https://www.bio-forum.pl/messages/34/147.html (20-10-2002)
- kotlety z wieeeelkich opieniek: https://www.bio-forum.pl/messages/34/24306.html (21-10-2005)
i

#3
od kwietnia 2008

Opieńki w pomidorach do słoików
1 druszlak opieniek(ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego)
1 szkl.oleju ; 8 łyżek octu ; 1 szkl.wody; 5 łyżek cukru; 1 łyżka papryki słodkiej; 1/2(pół)łyżeczki papryki ostrej;
5 dużych cebul pokrojonych w półksiężyce (sparzyć wrządkiem ok.2-3 min.)
Wszystkie składniki razem z cebulą wkładamy do garnka . Zagotować
Do gotującej zalewy wkładamy grzyby i gotujemy jeszcze 15-20 min.
Gorące grzyby wkładamy do słoików.Pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Smaczne na zimno do obiadu;na pizzę;zapiekankę;na cieplo do chleba
i

#4339
od kwietnia 2004

2008.04.17 16:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dzięki Bożena.
i

#1060
od października 2005

Pierwszy raz w tym sezonie zacznę zbierać wszystkie opienki a nie tylko te małe :-)
Dziekuję Bożenko, ten pomidorowy specjał muszę wypróbować. :-)
i

#9
od kwietnia 2008

Ja w większości te duże opieńki przeznaczam do zalewy pomidorowej kroję na pół, lub na ćwiartki ,a małe do zalewy octowej.Myślę że przepis mój przypadnie każdemu kto je przyrządzi.A tak wyglądają ;opienki
i

#4346
od kwietnia 2004

2008.04.19 18:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Teraz sobie przypominam, że to jadłam u mojej cioci. Jedne były nie czerwone, drugie czerwone. I te, i te można było jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Pyszności! Szczególnie te czerwone.
i

#1353
od października 2005

Przepis Bożenki ( zależy mi na nim i dlatego mój komentarz )

Opieńki w pomidorach do słoików
1 durszlak opieniek(ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego)
1 szkl.oleju ; 8 łyżek octu ; 1 szkl.wody; 5 łyżek cukru; 1 łyżka papryki słodkiej; 1/2(pół)łyżeczki papryki ostrej;
5 dużych cebul pokrojonych w półksiężyce (sparzyć wrządkiem ok.2-3 min.)
Wszystkie składniki razem z cebulą wkładamy do garnka . Zagotować
Do gotującej zalewy wkładamy grzyby i gotujemy jeszcze 15-20 min.
Gorące grzyby wkładamy do słoików.Pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Smaczne na zimno do obiadu;na pizzę;zapiekankę;na cieplo do chleba
. . . .

Popatrzcie na swoje przepisy okiem kompletnego laika w kuchni. Tego nie da się zrobić z wielu powodów.
1* Obgotowane opieńki w słonej wodzie .. z dodatkiem kwasku cytrynowego.
( Ile tego kwasku, czy może być cytryna? Jaki samk ma mieć woda - słono-kwaśny? Może ów kwasek spełnia inną rolę a nie zakwaszenie? )
2* Cebula pokrojona w półksiężyce - rozumiem. Sparzyć - tego nie rozumiem.
( Przecież będzie gotowana w całej zalewie. Jak sparzyć półksiężyce? )
3* Do gotującej zalewy, wkładamy grzyby.
( To jeszcze mozna zrozumieć, że ów wywar z cebulą i przyprawami teraz nazywa się zalewa. No chyba, ze jest inaczej!! )
4* Gorące grzyby wkladamy do słoika. Pasteryzujemy około 10-15 min.
( Wszystko jasne. Niepokoi mnie jednak fakt, czy aby jak z grzybami w solankach czy inaczej, nie należałoby na drugi dzień otworzyć je i zapasteryzować po raz drugi. Dużo pisze się o gazach. Jest możliwe, że ten kwasek i ocet - niewielka ilość - skutecznie likwiduje proces powstawania gazów. )
5* No co ten Oldi jeszcze może napisać? Przecież to już koniec. Niby tak. Tylko gdzie te pomidory???

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 17.września.2008)

#1401
od października 2005

Bożenko!! Proszę Cię - odpisz!!!
i

#134
od kwietnia 2004

2008.09.23 13:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adriana Bogdanowska (adi)
Hmmm... czytam ten przepis i czytam i... jakos nie widze w nim tytulowych pomidorow. Czy to cos z moim wzrokiem nie tak, czy rzeczywiscie ich tam nie ma? ;-)

(wypowiedź edytowana przez adi 23.września.2008)

#1409
od października 2005

Adrianko - czytaj mój punkt 5.
i

#1442
od października 2005

No niestety, Bożenka nam nie odpisze. Zablokowała wysyłanie do niej wiadomości i niestety nie dowiem się co z tym przepisem.
Ktokolwiek zna i może go poprawić - bardzo bym prosił o odpowiedz na moje 5 punktów ( patrz wyżej ).
i

#4521
od kwietnia 2004

2008.10.02 11:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Myślę, że się tu ten przepis przyda.
https://www.bio-forum.pl/messages/34/205961.html
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji