bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Suszenie ceglastoporego - dziwny zapach
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#18
od września 2006

2007.09.02 18:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Lichtenberg (hatsan)
Witam! Byłem dzisiaj na grzybkach i przyniosłem trochę ceglastoporych. Część zamroziłem, część sosik a trochę do suszenia, co by zobaczyć do czego się nadaje (pierwszy raz go zbierałem). I tu zonk - z maszynki do suszenia z ceglastoporymi wydobywa się nieciekawa woń... Mógłby mi ktoś napisać, czy to normalne? Acha, jestem święcie przekonany co do gatunku (kropki na trzonku i sitko czerwone, po przekrojeni atrament), ale może jednak udało mi się coś sknocić... Pozdrawiam
i

#3971
od kwietnia 2004

2007.09.03 11:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie pomogę Ci, bo suszę inaczej. Nie znam zapachu ceglastoporego w trakcie suszenia. Dziękuję jednak za informację - postaram się sprawdzić.

#19
od września 2006

2007.09.03 21:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Lichtenberg (hatsan)
Dzięki, na razie dosuszam. Jutro spróbuję sosu, mam nadzieję, że pojawię się jeszcze na forum :D

#3
od września 2006

2007.09.24 22:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Szpak (artbrt)
Ja suszę na sznurku, klasycznie
nic niepokojącego nie poczułem
i

#654
od października 2005

Ceglaka nie suszyłem z tego to powodu, że mi go szkoda. Taki grzybek jest najlepszy jako świeży duszony na cebulce w jajku kub śmietance. Większa ilość ceglaka jest na surowo poszatkowana i włożona do zamrażarki. Gdzie to zbiera się tyle ceglaka, żeby jeszcze wystarczyło go suszyć?

#158
od lipca 2004

2007.09.25 09:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Ja suszę zwykle (jak jest) w dużych ilościach. Suszę go na "sicie" wykonanym z siateczki rozpiętej na ramie (1200mm x 2200mm) umieszczonej w płaskim "pudełku" termoizolacyjnym i z nadmuchem (Farelka). Wszystko jest (w miarę) szczelne. Jedyne otwory w pudełku to wentylacyjne i "wejście" na "Farelkę".
Suszarka
Grzyby suszą się zwykle ok. 12 gidzin a jak ich jest zbyt dużo to nawet 24h!
Suszone, świeże "ceglaki" mają piękny aromat!

#20
od września 2006

2007.10.04 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Lichtenberg (hatsan)
Witam! Już po urlopie, po paru zbiorach :) Co do "zapaszku" to zapewne było spowodowane pewnym skłapciowacieniem grzybków... znalazłem niedawno starego podgrzybka i też miał taki aromacik... A ceglastopore zbierałem niedaleko Dobczyc koło Krakowa. Tubylcy tego nie zbierają :)
Dzięki za opis suszarki, bardzo ciekawy :)

#3
od października 2007

A ja czytalam, ze ceglastopory sie w ogole do suszenia nie nadaje..

#9
od września 2006

2007.10.10 15:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Szpak (artbrt)
no ja też niedaleko koło Dobczyc zbieram ceglaki
są wyśmienite

#4243
od kwietnia 2004

2007.10.15 13:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Suszę teraz cały wianek ceglastoporego. Bardzo ładnie pachnie.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji