#1377
od 04-2004
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka,
- 1 por (część jasna),
- 2 szklanki grzybów (mogą byc różne, w tym przypadku były to kurki i grzyby mun),
- 3 łyżki oliwy,
- 1 opak. śmietany 12% lub 18%,
- 2/3 szklanki wytrawnego wermutu,
- 2/3 szklanki rosołu z kurczaka lub wywaru jarzynowego,
- 8 oliwek zielonych bez pestek,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- kilka świeżych grzanek.
Jak przyrządzić?
1) Pierś kurczaka kroimy w poprzek na nieduże plasterki. Por siekamy jak cebulę. Oliwki na plasterki. Opłukane grzyby na dość równe części.
2) Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy por tak, by stał się szklisty. Odsuwamy go na brzeg patelni i dodajemy pokrojone mięso kurczaka. Gdy będzie obsmażone ze wszystkich stron, dorzucamy przygotowane grzyby. Całość smażymy kilka minut energicznie mieszając wszystkie składniki. Dolewamy rosół i przyprawiamy solą i pieprzem.
3) Gdy potrawa się zagotuje, dodajemy tymianek otarty z gałązki i dolewamy wermut. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
4) Pora na śmietanę. Najlepiej odlać nieco rosołu do kubeczka i połączyć go ze śmietaną (większa część opakowania). Tak powstały sos wlewamy z powrotem na patelnię, mieszając wszystkie składniki. Dodajemy oliwki. Podgrzewamy całość, uważając, by nie doprowadzać potrawy do stanu wrzenia.
Jak podawać?
Najlepiej stawiając patelnię na stole. Śmietanę podajemy oddzielnie. Lub dekorujemy wierzch całej potrawy kilkoma kleksami. Dodajemy świeżo przygotowane, nieduże grzanki z bułki.
wyśmienita, fenomenalna potrawa