#3090
od kwietnia 2001
Miras2:
— Polecam spróbować prawdziwki duszone z wędzoną papryką (w proszku).
Prawdziwki kroję w plastry (lub większą kostkę) bez mycia wcześniejszego. Podsmażam na rumiano na oliwie, solę i posypuję pieprzem. Jak już są lekko rumiane, posypuję papryką (nie wolno przesadzić bo wtedy zrobią się niesmaczne). Mieszam wszystko i delikatnie zalewam wodą, żeby papryka się rozpuściła. Po kilku minutach zdejmuję z patelni.
#3092
od kwietnia 2001
Fijajum:
Wczoraj sąsiadka podała mi przepis na PRAŻUCHA Z GRZYBAMI
Około 3 kg grzybów świeżych lub mrożonych (rodzaj jaki kto lubi) zalać 1/2 litra mleka i gotować na małym ogniu często mieszając, bo łatwo przypalić przez około godzinę, na patelni zeszklić cebulę na oleju, ma być około 3 łyżki i dodać do grzybów, posolić, popieprzyć i pogotować jeszcze chwilę, wsypać łyżkę mąki pszennej energicznie rozetrzeć i wsypać następną aż potrawa będzie gęsta (taka jak ziemniaki pure) uwaga nie przypalić, natomiast można odgrzewać na patelni i wtedy zarumienić.