#3089
od kwietnia 2001
Paweł Lenart:
— Moim odkryciem ostatnich lat są grzyby w zalewie pomidorowej z cebulą. Podaję przepis dla 3 kg świeżych grzybów.
Składniki:
- 3 kg świeżych grzybów (mogą być podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlarze, rydze, zielonki, opieńki, itp.). Staram się przygotowywać każdy gatunek osobno.
- 60dkg cebuli
- 3/4 szklanki oleju
- półtora małego słoiczka koncentratu pomidorowego np. "Pudliszki"
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 łyżki soli
- 6-7 łyżek cukru
Grzyby obgotować 10 minut i dokładnie odcedzić. Cebulę pokroić w plastry, dodać olej, ocet, sól, cukier, koncentrat i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się wywaru, wsypać grzyby i całość gotować ok. 10 minut, także mieszając. Po ostygnięciu, włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Palce lizać! Tak sporządzone grzyby nadają się do obiadów, przystawek, kanapek, itp. Nawet jak jadę do lasu i biorę ze sobą kanapki, lubię do pojemnika włożyć kilka łyżek takich grzybów i zjeść wszystko razem. PYCHOTA! ;-)
#3091
od kwietnia 2001
grzybi(a)ra
— Dorzucę i ja przepis na sałatkę z grzybów, taką słodko-kwaśną. Można traktować ją jako samodzielne danie lub jako dodatek. Dobra jest zarówno na ciepło jak i na zimno.
1,8 kg grzybów, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg papryki , 1 mały keczup ( ja daję łagodny, ale zapewne może być i ostry), 1 koncentrat pomidorowy
zalewa: 200 ml octu, 100 ml wody, 30 gr soli, 150 gr cukru, 150 ml oleju + kilka goździków, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu.
Grzyby po zszumowaniu gotować ok. 3 minut, do odsączonych dodać pokrojoną w paski cebulę i paprykę, keczup i koncentrat pomidorowy, zalać gorącą zalewą, wymieszać. Słoiki gotować 30 minut.
Smacznego :)
(wypowiedź edytowana przez Marek 11.października.2019)