Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Bez czarny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 20 sierpnia 2016) «

#1
od sierpnia 2016

2016.08.19 11:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper Zięba (lich555)
Witam.
Chciałem zapytać czy jest to bez czarny, który można wykorzystać np. do soków. Można to jeść na surowo? Czy może jest to całkiem inna roślina?
http://imgur.com/pJbkmzM
http://imgur.com/g7vQijr
http://imgur.com/NuDPWnF
Czy może to jest bez czarny. Jeśli nie, to co to takiego?
http://imgur.com/KrSsTFw
http://imgur.com/HzaLSRt

#484
od marca 2014

2016.08.19 12:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysztof Komar (komarek)
Pierwsza roślina to bez czarny. Może być wykorzystany na różne sposoby. Najlepszy jest sok pozyskany w sokowniku na parze z cukrem. Na surowo absolutnie tego nie jedz. Zawiera sambunigrynę rozkładaną po spożyciu do toksycznego cyjanowodoru (to tak w skrócie). Obróbka termiczna rozkłada sambunigrynę do nieszkodliwych związków.
Druga roślina to kruszyna. Tego nie jedz w żadnej postaci. Jest to roślina trująca.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 20 sierpnia 2016) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji