Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Nieznana roślina leśna (jagoda z pestką)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 06 września 2015) «

#1
od sierpnia 2015

2015.08.30 17:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomek T (topol)
Witam,
podczas dzisiejszego pobytu w lesie natknąłem się na krzak, o owocach przypominających jagody. Krzak ma około 2 metry. Owoc mimo, że jest wielkości borówki amerykańskiej, ma w środku pestkę. Poniżej zamieszczam zdjęcia gałązki z owocami jak i samym owoców.

Pozdrawiam,
Tomek

ps. Przeszukałem Wikipedię pod kątem borówek, a także popularniejszych roślin trujących, lecz nic nie znalazłem.
Zdjêcie nr 1
Zdjêcie nr 2
Zdjêcie nr 3
Zdjêcie nr 4
Zdjêcie nr 5
Zdjêcie nr 6
Zdjêcie nr 7
Zdjêcie nr 8

#6158
od października 2007

2015.08.30 17:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
To poszukaj pod kątem śliw ;-)

#2
od sierpnia 2015

2015.08.30 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomek T (topol)
Dziękuję za tak szybką odpowiedź!

Kierując się analizą zdjęć i opisem zaczerpniętym z Wikipedii, typuję tę roślinę jako: Śliwa tarnina (Prunus spinosa L.)

Jeśli się pomyliłem, proszę nie rozwiązywać zagadki, tylko powiedzieć.
Szukanie informacji na temat ten rośliny, to miły sposób spędzania czasu.

Pozdrawiam,
Tomek

#299
od sierpnia 2013

2015.08.30 20:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Sieka (biologiaus)
To z pewnością Prunus spinosa

#300
od sierpnia 2013

2015.08.30 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Sieka (biologiaus)
To z pewnością Prunus spinosa

#3
od sierpnia 2015

2015.08.30 20:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomek T (topol)
Dziękuję za pomoc.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 06 września 2015) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji