Sprowadzasz fotkę do góra 800 pikseli i mniej niż 150 kb i załatwione. Na na wszelki wypadek robię 146 i wszystko wchodzi gładko. Na te linki nawet nie zajrzę.
szkoda, namęczyłem się z tymi zdjeciami.
Poprosze innych o oznaczenie.
#3166
od lipca 2004
Może troszkę "się znęcamy" (wybacz), albo raczej "pobudzamy" ;-)
wikipedia.pl:
"...Gałązki cienkie. Kora na młodych gałązkach owłosiona, brązowobrunatna, na starszych matowa, szarobrunatna i pokryta jasnymi plamkami – przetchlinkami. Młode pędy nieprzyjemnie pachną zglinizną...
...Pączki bez łusek...
...Owoce dla ludzi niesmaczne i trujące, jednak stanowią przysmak wielu ptaków...
...
Roślina trująca.
Owoce zjedzone w większych ilościach powodują u ludzi wymioty i silną biegunkę. Preparaty ziołowe z kory ze względu na uboczne działanie (powodują przekrwienie miednicy małej) nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, podczas miesiączki, po operacji, przy hemoroidach, w stanach zapalnych narządów jamy brzusznej...
"...Polska nazwa zwyczajowa pochodzi od kruchych, podatnych na złamanie gałęzi...
...Zastosowanie
Roślina ozdobna: uprawiana czasami w parkach.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: kora (Cortex ...) zawiera glikozydy antrachinowe (m. in. frangulinę), flawonoidy, garbniki, saponiny. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, sporządza się z niej odwary.
Działanie: przeczyszczające i pobudzające perystaltykę jelit. Stosowana przy przewlekłych zaparciach.
Zbiór i suszenie: zbiera się wiosną, przed rozwojem liści, łuszczy korę, suszy, a następnie wygrzewa w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez godzinę (lub przechowuje przez rok). Świeża kora ma bowiem własności wymiotne.
Owoce barwią wełnę na żółtozielono lub fioletowo, kora na żółtobrunatno.
Dawniej stosowano korę z ... do wyrobu węgla do prochu strzelniczego..."
:-)
(wypowiedź edytowana przez bogdan 27.grudnia.2013)
Pączki mają łuski, więc nie może to być to co masz na myśli. Bliżej do typu Patrycji. Na przyszłość rób zdjęcia odpowiednio ostre. A zima blisko drzewa zawsze znajdą się jego opadłe liście. Jeden taki zamiast kilkudziesięciu nieostrych zdjęć gałązek i odpowiedź pada od razu.
#3168
od lipca 2004
patttulaaa, w tym przypadku Piotr wg. mnie dosyć jednoznacznie określił, że jest to Alnus - olsza (z czym, nie można się nie zgodzić) :-)
Przypuszczam, że bardziej chodzi Piotrowi o określenie gatunku w tym rodzaju, bo chyba w grę wchodzą raczej 2 gatunki ?
jest strasznie gorzkie. ledwo spróbowałem musiałem wypluć i długo płukac usta.
#87
od stycznia 2013
Pączki raczej nie miały łusek, ale tę rośline widziałem w wielu wersjach. Faktycznie nie pomyślałem o liściach. Bedę tam pewnie dopiero za miesiąć. Szkoda.
Dziekuje.
Zdecydowanie olcha. Jednoznacznie wskazują na to bruzdowane gałązki tuż poniżej pączka wierzchołkowego. Jest to raczej nie spotykane u kruszyny.
Olsza czarna, pąki typowe dla olszy - na trzoneczkach - u czarnej na dosyć długich i pąki bywają lepkie stąd nazwa glutinosa, a w Polsce dziko mamy trzy, olsza szara w górach, zielona jedynie w bieszczadach, więc na nizinach pozostaje olsza czarna.
#90
od stycznia 2013
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Postaram się znaleźć liście, ale to dopiero za jakiś czas.
Bardzo dziękuję.