Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Dryopteris affinis s.l.?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 30 sierpnia 2013) « jaki to mszak lub paprotnik « starsze wątki (do 28 maja 2013) «
i

#679
od stycznia 2009

2013.05.24 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Cienisty las mieszany.Długość liścia 67cm, w tym ogonek 22cm.
i

#619
od maja 2007

2013.05.25 20:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Smoczyk (michau)
Tak, widać ciemne plamki u nasady odcinków i kształt odcinków ostatniego rzędu też pasuje. Pytanie tylko który z dwóch taksonów wyróżnianych obecnie w tym kompleksie.
i

#680
od stycznia 2009

2013.05.25 23:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Dzięki. Zastawiam się czy ta cecha jest rozstrzygająca - w okolicy rosło kilkanaście egzemplarzy, które mimo podobieństwa (ciemnozielone, jakby lekko lśniące liście) nie miały ciemnej nasady odcinków. W sumie żałuję, że nie zrobiłem zdjęć w terenie..

#355
od czerwca 2009

2013.05.26 19:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Tlałka (xxx)
Dryopteris affinis agg. jest obecnie reprezentowana w Polsce przez trzy taksony:
Dryopteris borreri, D. cambrensis i mieszańca D. x critica (D. filix-mas x D. borreri). Paproć na zdjęciach to Dryopteris borreri. Cechą grupy Dryopteris affinis agg. jest że ciemna plamka u nasady odcinków drugiego rzędu zawsze występuje, choć niekiedy jest rozmyta, a odcinki drugiego rzędu nie są na całym brzegu ząbkowane jak u D. filix-mas, zaś liście są głównie ciemnozielone. Zdarzają się też okazy odbiegające od tych cech.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 30 sierpnia 2013) « jaki to mszak lub paprotnik « starsze wątki (do 28 maja 2013) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji