Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na patyku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 lutego 2013) «
i

#7
od stycznia 2013

2013.01.30 15:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
Jak widac porost ten rósł na gałązce. Zdjęcie jest z obecnego czasu.
Mam pytanie co to jest i jak zwykle czy da się jeść ;)
http://www.bankfotek.pl/view/1408787
http://www.bankfotek.pl/image/1408828.jpeg

(wypowiedź edytowana przez orlik 30.stycznia.2013)

#6211
od września 2006

2013.01.31 15:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Mamy tutaj dział poświęcony porostom. Tam powinieneś wstawiać takie wątki. Tak na oko to może być mąkla tarniowa - Evernia prunstri. Poza tym możliwa jest odnożyca - Ramalina. Nie słyszałem, aby ktoś jadał te porosty.
i

#278
od maja 2007

2013.02.01 00:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ania (aniaa)
Pozatym odnożyce i mąkla tarniowa są pod ochroną i pewnie na legalne ich zjadanie potrzebne będzie odpowiednie zezwolenie;p
i

#10
od stycznia 2013

2013.02.01 09:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
No to jest problem.
Ciekawe co dzis w zimie i śniegu można zjeść. Jakieś porosty.

Aby być w temacie drzew to może bukwię zaproponować? Ktoś może wie kiedy ona owocuje? Teraz może pączki się zawiązują? Z tego co pamiętam to pączki sa jadalne chyba.

#1025
od maja 2007

2013.02.01 10:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Roman Ryś (borealis)
Proponuję "Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy" Łukasza Łuczaja. Prawdopodobnie znajdziesz w tej książce dużo większą paletę zimowych potraw z dzikich roślin niż porosty i bukiew. Życzę smacznego.
i

#11
od stycznia 2013

2013.02.01 20:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
Możesz sie zdziwić Romku, ale niewiele jest więcej. Książke mam , mam też inne.
Ale ważny jest też czas.
i

#675
od stycznia 2008

2013.02.01 20:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Staszek K. (stku)
Proponuję korę brzozy. Podobno na Syberii w czasie głodu korę brzozy mielono na namiastkę mąki. Pewnie pożywność żadna ale głód można oszukać. Już chyba lepiej szukać młodych porków brzozowych albo innych zimowych grzybów typu ucho bzowe, zimówka aksamitnotrzonowa itp. http://archiwum.wiz.pl/1997/97123000.asp

#2949
od lipca 2004

2013.02.01 21:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Jest (był?) gdzieś w sieci blog lub strona, prowadzona przez człowieka, który naprawdę ma pojęcie o tym co pisze, chodzi mi oczywiście o wykorzystanie wszelakich roślin i grzybów (oczywiście w tym porostów).

Co więcej informacje tam zawarte to nie sucha teoria, że ta i ta część rośliny jest jadalna, ale konkretne i praktyczne wskazówki co i jak przyrządzać, pozyskiwać, jak uzdatnić teoretycznie "niejadalne" części roślin aby nadały się do konsumpcji i przyniosły wymierny, odżywczy efekt, itp
Niestety na tą stronę (blog) trafiłem jakieś półtorej, dwa lata temu przez przypadek, dlatego bardziej konkretnego namiaru nie umiem podać :-(

Sam byłem w szoku, bo dawno, dawno temu ten temat mnie interesował ;-)
i

#660
od lipca 2005

2013.02.02 22:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Włodek Chojnacki (woody)
Jeśli chodzi o pąki drzew, to najsmaczniejsze i najpożywniejsze są lipowe. Na lipie (i pod nią, np na śniegu) można też przez całą zimę znaleźć orzeszki - nasiona są bardzo małe, ale smaczne i kaloryczne.
i

#12
od stycznia 2013

2013.02.03 00:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
@woody daj zdjęcie jak wyglądają te orzeszki lipy i jak pąki.
Nie wiem kiedy lipa owocuje, ale czesc drzew jeszcze w styczniu owocowala wiec moze.

#6239
od września 2006

2013.02.03 07:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Jak na osobę, która jak mniema zamierza żywić się darami natury posiadasz wyjątkowo słabą wiedzę na temat roślin. Nie wiem na jakim etapie ukończyłeś edukację, ale w czasach mojego dzieciństwa lipa to było jedno z tych drzew, które musieliśmy znać już w pierwszej klasie podstawówki.
Jeśli masz trochę czasu zajrzyj tutaj - https://www.bio-forum.pl/messages/3280/539866.html oraz tutaj - https://www.bio-forum.pl/messages/3280/532693.html
i

#13
od stycznia 2013

2013.02.05 16:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
@piotr_grzegorzek Jakoś nigdy nie potrafie zrozumieć osób, które robia sobie wrogów bez powodów.

Przeczytaj o co pytałem i kiedy. Ja również nie wiem na jakim etapie skończyłes swoja edukacje, ale kindersztuby to sie nie nauczyłes do dzisiaj, a szkoda.

#6263
od września 2006

2013.02.05 18:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
To tylko w trosce o zdrowie, i nie jest to krytyka osoby, ale raczej obowiązującego modelu edukacji we wszystkich dziedzinach. Wszak nawet w teleturniejach wiedzowych uczestnicy potrafią polec na pytaniach, które dla nasz ksztalconych dawno, dawno temu w odległym PRL-u są trywialne.
i

#14
od stycznia 2013

2013.02.06 16:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
Moge tylko odpowiedzieć, że to tez w trosce o zdrowie. O ile potrafie rozpoznac drzewo po liściach, o tyle nie jestem już taki pewny jak wyglada to samo drzewo w styczniu. Stąd pytanie o zdjęcia. Troska o moje zdrowie, bo nie jem wszystkiego co się rusza ;)

Nie spotkałem się natomiast z jedzeniem pączków lipy, za to liście jadłem i wiosna i latem.

#17
od lipca 2012

Swoją drogą pan Piotr ma rację (proszę tego nie brać do siebie Juliuszu!). Znam osoby (studiujące biologię!), które przechodząc obok świerku nie są pewni, czy to aby nie sosna... A brzoza (nasza brzoza!): "Hmm... Pamiętam, że drugi człon to 'brodawkowata'...". Tyle w temacie.
i

#15
od stycznia 2013

2013.02.07 08:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
Jem dużo różnych rzeczy, że tak powiem survivalowych. Ale np. nie jem grzybów, a porosty dopiero zaczynam. Nie ma mnie kto nauczyć a samemu z książek człowiek uczy sie strasznie wolno.

Co innego gdy dostajesz do reki kawalek do zjedzenia. Wiesz, ze ktos zna te rosline, znasz jej smak, zapach. Od razu wiesz jak wyglada. Co innego to samo zrobic z ksiazek czy zdjeć. Dlatego do rzeczy, ktorych jeszcze nie jadłem podchodze (może przesadnie) ostrożnie i wypytuje się o wszystko.

A niektóre rośliny sa bardzo smaczne.

#19
od lipca 2012

Przecież ja to rozumiem, sama zresztą nigdy nie zjadłabym porostów ani czego tam jeszcze... Nie lepiej zabrać ze sobą na wyprawę suchary? ;)
i

#16
od stycznia 2013

2013.02.07 11:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
@agatekp
>Nie lepiej zabrać ze sobą na wyprawę suchary? ;)

Nie znam nikogo kto żywiłby się tym co znajdzie po za przypadkami porzuconych dzieci czy przypadkami gułagu czy wojny.
Argument ten jest zatem troszke naciągany. Natomiast jeśli sie chodzi po lesie (czasem kilka dni) i ma sie możliwośc dorzucić cos do tych sucharów czy szpyrki ;) chocby bluszczyku kurdybanka czy czosnaczku to potrawa lepiej smakuje, ma dodatkowe witaminy i mikroelementy. Czesto rośliny maja też zastosowanie w leczeniu. A otarcia, skaleczenia niestrawność, odtrucie czy ból głowy to nie jest nic dziwnego. Dlatego każda informacja o leczniczych wlasciwosciach i jako dodatek jest uzyteczna.
Bardzo lubie zoledzie, ale nie robilbym z nich podstawowego dania. Nie wszystko da sie tez jesc zawsze. Dlatego tu jestem i pytam.

#2966
od lipca 2004

2013.03.01 20:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Orlik, ostatnio poprzez "bio-forum" trafiłem na stronę Inez Rogozińska (ineslik):
http://www.herbiness.com/gemmoterapia-paczki-olchy/
"...Gałązki łamią się łatwo, nie trzeba nawet używać nożyka. Podjadam przy okazji surowe pączki – to źródło witamin i minerałów, takie dzikie nowalijki w lutym. Za kilka tygodni męskie kwiaty olchy staną się bardziej pożywne – rozkwitną bogactwem kwiatowego pyłku. Pyłek kwiatowy to znakomite źródło pożywnych węglowodanów i białek, to nim żywią się pszczoły. Kwiaty męskie mają ponadto przeciwpasożytnicze działanie..."
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 lutego 2013) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji