Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
topinambur ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 lutego 2013) «
i

#3871
od października 2007

2012.11.29 11:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
W zasadzie to jestem pewien, że to on :), ale ponieważ zamierzam go wypróbować w kuchni, to lepiej się upewnić :) A pytanie dodatkowe, to czy bulwy bez tych ładnych kolorków ( takie białawe ), nadają się jeszcze do jedzenia ( bo jak mniemam są one starsze od tych kolorowych ).

1
2
i

#1820
od kwietnia 2006

Topinambur, czyli batat lub inaczej, słodki ziemniak. W lasach obsadza się nim polany, aby służył jako pasza dla dzikich zwierząt. Podejmowano też próby jego uprawy w warunkach stacji kosmicznej z uwagi na dużą masę zieleni jaką daje i łatwość uprawy.

#3
od stycznia 2013

2013.01.19 17:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
To dziki czy ,,Albik'' ?

Topinambur jest różny, czasem ma cienkie bulwy nawet jak ołówek. Zawsze jest jadalny. Najlepiej z masełkiem i pietruszką lub kurdybankiem.
Ostrzegam tylko, że już 0.5 kg wywołuje , hm... no, tego gazy. To przez inuline co się rozkłada dopiero w kiszkach. Nie zawiera cukru więc dla diabetyków.
Ma troche inny zapach przy gotowaniu niż ziemniaki. Nie wszyscy lubią, ale zapach nie jest niemiły tylko inny.

(wypowiedź edytowana przez orlik 19.stycznia.2013)

#659
od lipca 2005

2013.01.21 00:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Włodek Chojnacki (woody)
Chemicznie - inulina to również cukier.

#4
od stycznia 2013

2013.01.24 15:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Juliusz Cezar (orlik)
Jeśli chcesz byc dokładny to wielocukier. Ale wiesz o co chodzi.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaka to roślina? Oznaczanie « Archiwum (zapytania do grudnia 2018) « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 lutego 2013) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji