#3871
od października 2007
W zasadzie to jestem pewien, że to on :), ale ponieważ zamierzam go wypróbować w kuchni, to lepiej się upewnić :) A pytanie dodatkowe, to czy bulwy bez tych ładnych kolorków ( takie białawe ), nadają się jeszcze do jedzenia ( bo jak mniemam są one starsze od tych kolorowych ).
#1820
od kwietnia 2006
Topinambur, czyli batat lub inaczej, słodki ziemniak. W lasach obsadza się nim polany, aby służył jako pasza dla dzikich zwierząt. Podejmowano też próby jego uprawy w warunkach stacji kosmicznej z uwagi na dużą masę zieleni jaką daje i łatwość uprawy.
To dziki czy ,,Albik'' ?
Topinambur jest różny, czasem ma cienkie bulwy nawet jak ołówek. Zawsze jest jadalny. Najlepiej z masełkiem i pietruszką lub kurdybankiem.
Ostrzegam tylko, że już 0.5 kg wywołuje , hm... no, tego gazy. To przez inuline co się rozkłada dopiero w kiszkach. Nie zawiera cukru więc dla diabetyków.
Ma troche inny zapach przy gotowaniu niż ziemniaki. Nie wszyscy lubią, ale zapach nie jest niemiły tylko inny.
(wypowiedź edytowana przez orlik 19.stycznia.2013)
Chemicznie - inulina to również cukier.
Jeśli chcesz byc dokładny to wielocukier. Ale wiesz o co chodzi.