Proszę o pomoc. Chciałabym pierwszy raz zrobić syrop z czarnego bzu, niestety to co znalazłam niezupełnie odpowiada znalezionym w sieci zdjęciom. Krzew miał około 3 m wysokości, rosło ich kilka tworząc właściwie zagajnik przy gruntowej drodze. Przeczytałam już o bzie hebd z którym łatwo bez czarny pomylić ale rośliny były jednak wyższe, z kolei liście jednak bardziej podobne do hebd. Załączam zdjęcia owoców, liści i pestki. Dodam jeszcze że owoce nie były zbite w takie charakterystyczne baldachy ( być może już późna pora na zbiory), widziałam na ziemi dużo opadniętych lub lekko ususzonych pomarszczonych na krzewie. Gałązki przy owocach też nie są takie czerwone jak na zdjęciach znalezionych w sieci, niektóre lekko czerwone, inne zielone. Z góry dziękuję za pomoc. Chciałabym mieć syrop odpornościowy a nie trujący:)