Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
żółta koralówka (Ramaria)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 21 maja 2018) «
i

#34
od lipca 2017

Dawno dawno temu, jeszcze za czasów mojego dzieciństwa zbierano żółte koralówki do konsumpcji a nazywano je "brodami"
Może ktoś się orientuje czy znaleziona dzisiaj przeze mnie koralówka jest jadalna i czy to jest właśnie owa "broda" ?

i

#4438
od marca 2010

2018.05.17 19:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Brodami albo kozimi brodami to u mnie się nazywało siedzunia sosnowego i kiedyś zbierało (ja nie, ale inni tak). Teraz ja też zbieram, bo wolno:-)
O jadalności koralówek nic nie wiem, może inni.
i

#36
od lipca 2017

Faktycznie w niektórych rejonach "brodą" nazywają siedziunia, można o tym przeczytać w necie, lecz w moich stronach mówią tak na którąś z koralówek, nie dalej jak rok temu słyszałem że ktoś zbiera "kudłówki" i "brody", kudłówki czyli kolczaki (Hydnum) miałem okazje spróbować - marynowane są bardzo smaczne, natomiast z opisu "brody" wnioskuję, że to któraś z żółtych koralówek, być może kilka jej gatunków podchodzi pod tą regionalną nazwę.

#13723
od maja 2009

2018.05.18 14:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Moim zdaniem młode kolczaki (Hydnum) są zdecydowanie smaczniejsze od pospolitej kurki:) Mam miejscówkę gdzie występują masowo. W ciągu godzinki (dosłownie) można zebrać porządny kosz.

#3512
od listopada 2008

2018.05.18 21:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Leszek, biorąc pod uwagę Twoje rejony, może o soplówkę chodzi? koralówki są w przeważającej większości niejadalne, dodatkowo trudne do oznaczenia w terenie. Tutaj faktycznie trzeba by mieć dobre oko i doświadczenie, najlepiej przekazane przez starszych 'uświadomionych' ;)

#4439
od marca 2010

2018.05.18 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Niektóre koralówki to nawet trujące, jak się dowiedziałam przy okazji :-)
i

#37
od lipca 2017

Oto co wyszperałem tak na szybko w Wiki:

Koralówka złocista (Ramaria aurea), gatunek do którego wcześniej zaliczano Ramaria flavescens, nie ma sprzążek pomiędzy rozgałęzieniami owocnika. Jadalna

Koralówka żółta (Ramaria flava), o owocniku barwy czystożółtej. Jadalna.

Ramaria sanguinea, u której miąższ po skaleczeniu silnie czerwienieje. Jadalna

#72
od października 2007

2018.05.20 14:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Zbigniew Oziębło (zibi)
Parę lat temu zbieraliśmy z Dorotką na Babiej Górze te żółte koralówki i były bardzo smaczne (duszone), nawet parę słoików zamarynowałem i też się zjadło bez konsekwencji.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 21 maja 2018) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji