Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula sardonia?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
GREJ313315
i

#7908
od października 2007

2018.01.15 18:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
12.10.2017 las mieszany -sosny, dęby, brzozy. Smak piekący, zapach jakby owocowy.

1
2
3
4
5

#3287
od listopada 2008

2018.01.15 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Jacku, przy domniemanej R. sardonia warto by było zwrócić uwagę na żółte przebarwienia, a jakbyś miał jeszcze pod ręką amoniak... ;)

#7911
od października 2007

2018.01.16 20:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Amoniak by się znalazł, ale czy na suszkach zadziała i co ma pokazać?

#2203
od października 2009

2018.01.16 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Nie wiem czy na suszkach działa,na świeżym czerwony na blaszkach i miąższu kapelusza.Im dojrzalszy owocnik tym reakcja silniejsza.

#3294
od listopada 2008

2018.01.16 22:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
tylko na świeżym :(
ale na eksykacie ten żółty jest intensywniejszy, chociaż też zależy jak kto suszy, bo czasem wszystkie okazy są wręcz brązowe, nie wiem dlaczego

#3485
od listopada 2008

2018.04.20 09:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Raczej tak, chociaż komórki terminalne strzępek skórki są nieco szersze, ale myślę, że mieszczą się w zmienności gatunku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji