bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Hebeloma (?) z żyznej buczyny
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 26 grudnia 2017) «
i

#4929
od lipca 2005

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #1

2017.12.09 23:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
01.10.2017 r. - Puszcza Bukowa. W żyznej buczynie. Zapach przypominający rzodkiew
Hebeloma1
Hebeloma2
Hebeloma3
Hebeloma4
Hebeloma5

#2639
od kwietnia 2006

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #2

2017.12.10 18:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

tadeusz kowalski (ttadeusz)
Możliwe, że to Hebeloma sinapizans.

#4930
od lipca 2005

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #3

2017.12.10 20:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Dzięki Tadeuszu - rzeczywiście podobne:-)

#4165
od marca 2010

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #4

2017.12.10 21:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Hebeloma są WSZYSTKIE (prawie) do siebie podobne! ;-) :-D
i

#4935
od lipca 2005

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #5

2017.12.10 22:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No niestety, i to jest pewnie jeden z powodów ich "nielubienia";-) Pewnym ułatwieniem w rozpoznaniu może być jednak siedlisko, wiem jednak, że same preferencje siedliskowe i wygląd owocników to w tym przypadku za mało:-(
i

#7624
od lipca 2005

Hebeloma (?) z żyznej buczyny #6

2023.01.15 21:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Analiza cech makro, mikro i siedliska (buczyna w sąsiedztwie źródliska wapiennego z licznymi trawertynami) potwierdza moim zdaniem typowanie Tadeusza czyli Hebeloma sinapizans.
Zarodniki: 10,3-12,5 x 6,1-8,0 µm (średnio 11,3 x 7,2 µm), Q: 1,4-1,8 (średnio 1,6):

zarodniki w IKI:

cheilocystydy:

cheilocystydy w IKI:

kaulocystydy:
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 26 grudnia 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji