Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
źółciak siarkowy? 25.V.07
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 maj «
i

#79
od sierpnia 2006

2007.05.24 18:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Proszę o potwierdzenie, bo to mój pierwszy taki grzybor... Będę również wdzięczny za informację dotyczącą jak starego tego grzyba można wsuwać, bo gdzieś wyczytałem, że powinno się jeść tylko młode owocniki, a ja nawet nie wiem czy one są stare czy młode. To świecące w rogu to 1-złotówka, tak dla porównania wielkości. dzięki

i

#203
od września 2006

2007.05.24 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
tak, to jest żółciak siarkowy. Ale nie powiem jak go przyrządzić, bo planuje to zrobić dopiero w tym roku... w każdym razie planuje go usmarzyć:) ale narazie nie mogę znaleść:/.

#1454
od lipca 2004

2007.05.24 19:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Za atlasem Marka Snowarskiego http://www.grzyby.pl/gatunki/Laetiporus_sulphureus.htm

"...Jadalne młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu, surowy trujący; specjalne przyrządzenie polega na sparzeniu i odlaniu wody, aby usunąć nieprzyjemny zapach i posmak - następnie można panierować jak sznycle i piec. Kilka osób pisało do mnie, że próbowały przyrządzać tego grzyba jak należy i sobie chwaliły. Jak jak dotąd się na to nie zdecydowałem; chyba z uwagi na nieprzyjemny zapach świeżych owocników, ni to terpentyny ni to innego rozpuszczalnika..."

#3261
od grudnia 2003

Młody żółciak kroi sie jak masełko stary ma łyko...

#1455
od lipca 2004

2007.05.24 19:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Acha, żółciaka osobiście nie próbowałem robić i konsumować po dawnych próbach z gąsówką mglistą "Gąsówka mglista - zbierać czy nie ?" https://www.bio-forum.pl/messages/34/3938.html
Dla mie zniechęcające jest takie jakieś "oleum" czy też terpentyny lub rozpuszczalnika.
Chociaż przypuszczam, że pomiędzy młodymi dobrze zrobionymi żółciakami a eksperymentowaną przeze mnie gąsówką mglistą będzie olbrzyyyyyyyyyymia różnica :-))

#81
od sierpnia 2006

2007.05.24 19:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
I jeszcze jedno jakieś ryzko z pomyleniem? Bo jak nie, to biorę się za krojenie :)

#1456
od lipca 2004

2007.05.24 20:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Praktycznie nie :-)
Powodzenia i daj znać jak Ci smakowały.
i

#135
od grudnia 2005

2007.05.24 20:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
3 razy przygotowywałem młode owocniki i żadnej wody nie odlewałem, nie był gorzki w żadnym kawałku.

a raz smażyłem go jak schabowy, innym razem robiłem gulasz z warzywami po chińsku, doskonały w każdej postaci, zaznaczam we wszystkich przypadkach grzyb był bardzo młody żółto-pomarańczowy wręcz, im bledszy się robi tym jest starszy łykowaty i pewnie gorzki

I tu pytanie skąd jego żółty kolor może też od witaminy 'A' jak w przypadki kurki (pieprznika)?

#131
od października 2006

2007.05.24 20:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Młode żółciaki (mięciutkie) przyrządzałam bez obgotowywania (jeszcze mi nie zaszkodziły). Należy je smażyć dość długo na małym ogniu. Posolić, popieprzyć, mąka, jako bułka i smażenie. Smakują jak kurczak (prawie).
i

#136
od grudnia 2005

2007.05.24 20:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
o to to Aniu,

jak kurczak,

miód w gębie.
i

#3839
od kwietnia 2004

2007.05.25 07:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wczoraj znów jedliśmy placuszki z jogurtu z żółciakiem. Był mięciusieńki. Nic nie parzyłam. Namoczyłam lekko w zimnej wodzie i obrałam, nawet niezbyt sumiennie z wierzchniej warstwy.

#83
od sierpnia 2006

2007.05.25 08:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Jola, przepis! Przepis!!!! :)
i

#3842
od kwietnia 2004

2007.05.25 09:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji