Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jakaś pachnąca lejkówka?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 08 października 2017) «

#1422
od listopada 2012

2017.10.02 11:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Kilka owocników rosło w parku miejskim wśród różnych gatunków drzew i krzewów (świerk, sosna, cis, buk, dąb, dereń jadalny i inne krzewy). Grzyby ładnie pachną bardziej ziołami niż grzybami.

#12922
od maja 2009

2017.10.02 12:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wśród lejkówek jest sporo gatunków o miłym intensywnym zapachu ale są niestety niezbyt mile widziane ze wzgledu na trudności w oznaczeniu.
Na zdjęciu nie widać tego więc spytam: -czy one miały w barwie kapelusza jakiś zielonkawy odcień?

#1424
od listopada 2012

2017.10.02 17:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Trudno opisać ten kolor, ale jest na pewno odcień szary, niebieski i zielonkawy. Podobne zabawienie ma trzon, a blaszki po podsuszeniu nabrały koloru beżowego z domieszką różowego i szarego.

#2057
od czerwca 2014

Porównaj zatem z Clitocybe odora jeśli mówiąc o ziołach miałaś na myśli anyż?

(wypowiedź edytowana przez przemochle 02.października.2017)

#12927
od maja 2009

2017.10.02 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To chyba jedna z niewielu którą można z dużą dozą prawdopodobieństwa określić po makro. A dlatego piszę "z dużą dozą prawdopodobieństwa" a nie "na pewno" bo jest mocno zmienna. W każdym bądź razie zielonkawy odcień kapelusza (zazwyczaj podobnie blaszki) oraz intensywny przyjemny(anyżkowy) zapach to jej charakterystyczne cechy. Inne są barwy białej.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 08 października 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji