Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lactarius pterosporus?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 30 września 2017) «
i

#2611
od kwietnia 2006

Pod bukiem. Mleczko białe, przy kontakcie z miąższem czerwienieje z odcieniem łososiowym. Smak łagodny, po chwili ostry. Wszystkie cechy wskazują na L.pterosporus.


#3740
od marca 2010

2017.09.25 00:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Porównaj z L. ruginosus, gęstość blaszek i krawędź kapelusza.
i

#2615
od kwietnia 2006

Porównałem jeszcze raz oba L. a także inne podobne. Decydująca jednak jest reakcja mleczka. Przy L.ruginosus czerwienieje natychmiast po zetknięciu z powietrzem, u L.pterosporus nie czerwienieje na blaszkach, pozostaje białe a czerwienieje na miąższu po krótkim czasie. Inne podobne gatunki różnią się smakiem mleczka.
i

#3744
od marca 2010

2017.09.25 07:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No tak, ale na drugim zdjęciu widać, że blaszki są zaróżowione. Poza tym piszą, że L. pterosporus ma matowy kapelusz , pomarszczony na środku. Ty widzisz w naturze grzyba, więc wiesz lepiej. Tak tylko się "wtrącam" z tym, co przeczytałam. Nie widziałam żadnego z nich na oczy.
i

#2616
od kwietnia 2006

Zgadza się, widać ślady mleczka o zmienionej barwie ale następuje to po długim czasie, gdy wyschnie niemal całkowicie. Widziałem L. ruginosus i u niego mleczko mocno czerwieniało natychmiast po nacięciu blaszek. W tym przypadku trudno było doczekać się na zmianę barwy, natomiast po uszkodzeniu miąższu czerwieniało powoli przez kilka minut.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 30 września 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji