Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj Smaczny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 26 sierpnia 2017) «

#1
od sierpnia 2017

2017.08.09 23:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marcin p (rumek806)
Witam
Czy grzyb na zdjęciach to mleczaj smaczny?
Po uszkodzeniu obficie wylewało się białe mleczko bez wyraźnego smaku.

#3608
od marca 2010

2017.08.10 00:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Tak, a nie czułeś zapachu rybki?

#2
od sierpnia 2017

2017.08.10 07:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin P (rumek806)
Nie czułem zapachu rybki ale to może przez mój słaby węch.

#12813
od maja 2009

2017.08.10 08:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Bez mikroskopu oraz innych dokładnych danych nie da rady co do gatunku:-(

Zdecydowanie jednak nie jest to Lactarius volemus, bardziej bym sie raczej skłonił w kierunku Lactarius rufus i jemu podobnych.

#7547
od października 2007

2017.08.10 09:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
A dla mnie volemus jak byk :-)

#12814
od maja 2009

2017.08.10 10:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Może i faktycznie, źle się wyraziłem bo miałem napisać, zbyt dużo mi do niego nie pasuje?

Faktycznie mleczko i w zasadzie makro jak najbardziej ale jak nie wyczuć tego zapachu, jeszcze kilka godzin ręce śmierdzą po jego dotknięciu:-(

Poza tym, nigdy jeszcze w takim siedlisku go nie znalazłem. Czy to jakieś torfowisko? U mnie rośnie zazwyczaj pod dębami.

Nie wiem jak u was ale u mnie mnie na monitorze blaszki praktycznie białe, bez żadnych plamek a kapelusze juz rozpostarte, przynajmniej gdzieś kilka powinno być?
Do tego nie widzę kapelusza barwy pomarańczowej a raczej brunatnej ... pewnie przekłamanie barw.
Dlatego byłbym bardziej ostrożny, tym bardziej że jest kilka podobnych. Chociażby jakieś tam L, ichoratus, L. rubrocinctus i pewnie jeszcze jakieś o których w ogóle nie słyszałem:-(
i

#3609
od marca 2010

2017.08.10 11:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Zbierałam je przez cały lipcowy wysyp, do upałów. To on i nic innego. Po prostu stare/mocno dojrzałe osobniki. Zdjęcia robione zaraz po przekrojeniu, dlatego brązowych przebarwień blaszek/miąższu nie widać, chociaż na ostatnim zdjęciu trzon zaczyna się już przebarwiać. Nakładłam ich w ocet, bo już nie przejadałam, taki był wysyp. Ciekawe, czy będą dobre. U mnie też pod dębami.

#3
od sierpnia 2017

2017.08.10 13:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin P (rumek806)
Rósł w lesie z przewagą buków i jodeł, dęby też się trafiały.
W smaku nie był piekący.
Na zdjęciach tak nie widać ale mleczko się wręcz z niego wylewało po przekrojeniu czy też nacięciu.

(wypowiedź edytowana przez rumek806 10.sierpnia.2017)

#12815
od maja 2009

2017.08.10 20:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Żeby nie wdawać się w niepotrzebną dyskusje powiem tylko tyle, że ja nie jestem w 100% przekonany, że to ten gatunek ... może wina dość odmiennej interpretacji spowodowanej warunkami fotografowania lub parametrami aparatu?
W każdym bądź razie L. volemus bardzo długo ma podwinięty brzeg kapelusza. Jak już całkowicie jest rozpostarty to zazwyczaj ma już blaszki poplamione.

@Beata- ja je jadłem tylko raz i więcej nie mam zamiaru, zupełnie mi nie przypadły do gustu ... trociny z niezbyt przyjemnym posmakiem.

Dawno ich juz nie fociłem ale u mnie wyglądają nieco inaczej ... młodsze i starsze (zdjęcia z trzech stanowisk):
i

#3611
od marca 2010

2017.08.10 20:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No widzisz, a u mnie w rodzinie i wśród znajomych, których częstowałam, cieszy się dużą popularnością. Faktem jest, że starałam się zbierać tylko młode, ale moim zdaniem konsystencję mają wcale nie trocinowatą, tylko sprężystą, a smak mi odpowiada. Inny od wszystkiego, ale ciekawy. Samych z resztą nie robiłam tylko przeważnie z gołąbkami i kurkami na gęsto. Co do marynaty, dam znać, jak spróbuję :-)

#12817
od maja 2009

2017.08.10 21:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
No wiesz, ja jestem facetem i jak na mężczyznę przystało, spośród warzyw to najbardziej lubię golonkę a z owoców to chyba najlepiej mi odpowiada karkóweczka:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 26 sierpnia 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji