Pozwól Przemku, że wyrażę tu swoją opinię.
Ja bym jednak dopóki nie ma 100% pewności pozostał jednak przy podziale wskazanym przez Barala(chyba to do jego notatek dogrzebałem się ale zapomniałem zapisać i teraz jak kamień w wodę).
Otóż wg. tych danych które przytoczyłem w wątku;
https://www.bio-forum.pl/messages/33/909059.html - Baral podaje przynajmniej trzy różnice które są uchwytne w stosunku do C. caucus oraz C. amantacea.
- substrat topolowy
- większe zarodniki
- większe owocniki
(Pimpek podaje czwartą - ciemniej zabarwiony trzon)
- a teraz powiedzmy jakie cechy wyróżniaja C. tremulae?
ja znalazłem tylko substrat, chyba, że nieuważnie czytałem?
Czy były robione badania molekularne... tego nie wiem ale wydaje mi się, że jesli cechy obu gatunków(?)są takie same to jedyną podstawą do ich odróżnienia powinna być odmienna sekwencja DNA?
Mas zmoże jakieś bardziej dokładne dane na jej temat? Ja znalazłem w necie tylko bardzo "ogólnikowe" :-(