Nieco zamieszania jest w necie w stosunku do dwóch gatunków jakimi są C. amentacea oraz C. caucus.
Pimpek w swoim wątku jako podstawową różnicę podaje ciemniejsze zabarwienie trzonu u C. caucas.
Wg. Barala natomiast C. caucas różni się od C. amentacea większymi zarodnikami oraz substratem (C. caucas wg. niego wyrasta również na substracie topolowym).
28 lutego br. "wrzuciłem" pod mikroskop owocniki z dwóch kolekcji. Starałem się zbierać tak aby nie zachodziła pomyłka co do substratu. Jedne zebrałem spod leszczyny, drugie spod topoli. Pomimo, że na pierwszy rzut oka bardzo podobne to jednak różnice można zauważyć. Gdyby jeszcze te spod topoli miały ciemniejszy trzon to byłbym skłonny uznać je za C. caucas ale w tym przypadku ???
Różnice makro:
owocniki spod leszczyny;
małe, w zasadzie największe do ok 8 mm
dojrzałe owocniki bardziej kształtu miseczkowatego niż pucharkowatego
owocniki spod topoli
zdecydowanie większe, prawie do 15 mm średnicy
kształt owocnika nawet dojrzałego w formie głębokiego pucharka.
Z różnic mikro można wymienić większą ilość brązowego pigmentu w owocnikach spod topoli oraz zdecydowanie większe zarodniki. Na dole tylko przykładowy pomiar. Dokonałem kilku prób i różnica w pomiarach w zasadzie w każdym przypadku wynosiła około 1 um jeśli chodzi o długość zarodników, szerokość natomiast bardzo podobna.