• Grzyby na Wigilię identyfikacja
Witam znawców tematu. w tym roku w świętokrzyskim znalazłem sporo borowików :) Według mnie borowików ceglastoporych -ususzyłem. Zbliża się wigilia i chciałym użyć ich na pierogi i zupę. Ale proszę o identyfikację bo to moje pierwsze spotkanie z tymi pięknymi grzybami a boję się zatruć :( czymś innym. Kapelusze brązowe-od dołu czerwono-pomarańczowe, miąsz sinieje po przekrojeniu, trzon żołty z czerwonymi kropeczkami. Załączam zdjęcia. Z gory serdecznie dziękuje za odpowiedzi czy mogę z nich przygotować pyszności.
Tak to ten gatunek, smacznego.
#3195
od marca 2010
Zupa z ceglastoporych nie będzie "ładna", ciemna bardzo. Najlepsza zupa z maślaków lub borowików. :-)
Do pierogów, jak najbardziej.
Dziękuje wam bardzo. Również za porady kulinarne ;) A jedliście je już, jakie są w smaku? Mam jeszcze trochę zdjęć to mogę wstawić :)
#3196
od marca 2010
Zdjęć chyba nie trzeba. Identyfikacja dość pewna. Młode smakują fajnie, bo trzony są chrupkie. W suszu mają więcej aromatu niż podgrzybek, moim zdaniem, ale nie tyle co b. szlachetny, z pewnością.