Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyby na Wigilię identyfikacja
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 20 stycznia 2017) «

#1
od grudnia 2016

2016.12.18 14:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Łukasz N (lukas101)
Witam znawców tematu. w tym roku w świętokrzyskim znalazłem sporo borowików :) Według mnie borowików ceglastoporych -ususzyłem. Zbliża się wigilia i chciałym użyć ich na pierogi i zupę. Ale proszę o identyfikację bo to moje pierwsze spotkanie z tymi pięknymi grzybami a boję się zatruć :( czymś innym. Kapelusze brązowe-od dołu czerwono-pomarańczowe, miąsz sinieje po przekrojeniu, trzon żołty z czerwonymi kropeczkami. Załączam zdjęcia. Z gory serdecznie dziękuje za odpowiedzi czy mogę z nich przygotować pyszności.grzybgrzyb2

#341
od marca 2010

2016.12.18 15:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Rutkowski (rudek)
Tak to ten gatunek, smacznego.
i

#3195
od marca 2010

2016.12.18 16:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Zupa z ceglastoporych nie będzie "ładna", ciemna bardzo. Najlepsza zupa z maślaków lub borowików. :-)
Do pierogów, jak najbardziej.

#2
od grudnia 2016

2016.12.18 19:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Łukasz N (lukas101)
Dziękuje wam bardzo. Również za porady kulinarne ;) A jedliście je już, jakie są w smaku? Mam jeszcze trochę zdjęć to mogę wstawić :)
i

#3196
od marca 2010

2016.12.18 19:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Zdjęć chyba nie trzeba. Identyfikacja dość pewna. Młode smakują fajnie, bo trzony są chrupkie. W suszu mają więcej aromatu niż podgrzybek, moim zdaniem, ale nie tyle co b. szlachetny, z pewnością.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 20 stycznia 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji