Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czubajka Kania bez pierścienia?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 16 listopada 2016) «

#3
od listopada 2009

2016.11.05 23:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Brudnicki (eadabru)
Dzień dobry,

Podczas zbierania kani, mimo że nie za bardzo wyobrażam sobie jak można pomylić je z innymi grzybami, z powodu ich złej sławy ze względów bezpieczeństwa pieczołowicie sprawdzamy wszystkie charakterystyczne cechy, takie jak: twardy czub, odchodzące łuski, nie białe blaszki, brązowawy trzon z delikatnym wzorkiem, łykowaty i pusty w środku, ruchomy pierścień, bulwa zamiast pochwy.

Dziś trafiliśmy na miejsce gdzie było sporo dużych kani.
Niektóre z nich, mimo że były identyczne z pozostałymi - nie miały w ogóle pierścienia ani nawet jego śladu... Jak to możliwe i jaka jest tego przyczyna? Czy powinny zostać odrzucone ze względów bezpieczeństwa?

Proszę o pilną odpowiedź, pozdrawiam serdecznie

(wypowiedź edytowana przez Eadabru 05.listopada.2016)
i

#3077
od marca 2010

2016.11.05 23:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Jakbyś dołączył jakieś zdjęcie, można by było doradzić. A tak, można tylko spekulować, że jak duże, to może pierścień spadł. Jak się boisz, wywal. W końcu to tylko grzybki. Lepiej nie ryzykować.

#4
od listopada 2009

2016.11.05 23:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Brudnicki (eadabru)
Dziękuję za odpowiedź.
Dołączę fotki za jakąś chwilkę, lecz pytanie jest bardziej ogólne - czy brak pierścienia jest cechą bez której kanie należy dyskwalifikować? Czy po prostu może się to zdarzyć, np. u starszych grzybów?
i

#21
od września 2013

2016.11.05 23:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej (azar)
Czubajka Kania musi mieć pierścień. Więc albo w Twoim przypadku pierścień odpadł (często są bardzo luźne lecz rzadko odpadają) albo to nie jest kania.
i

#3078
od marca 2010

2016.11.05 23:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No nie dyskwalifikuje. U staruchów często pierścienia nie ma, bo spadnie, ale trzeba być w 100% pewnym, że to kania, żeby taką zbierać, a z resztą, czy to warto, takie stare jeść? Łe :-(

#5
od listopada 2009

2016.11.06 00:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Brudnicki (eadabru)
Oto kanie bez pierścienia, dla porównania zaraz wstawię zdjęcia tych z pierścieniami.

Kanie bez pier¶cienia widok z góryKanie bez pier¶cienia widok z do³u

#6
od listopada 2009

2016.11.06 00:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Brudnicki (eadabru)
A oto kanie z widocznym pierścieniem...
I jeszcze jedno, ani te z pierścieniami ani bez, nie wyglądają na stare grzyby...


Kanie z pier¶cieniem widok z góryKanie z pier¶cieniem widok z do³u

#7
od listopada 2009

2016.11.06 00:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Brudnicki (eadabru)
Pani Beato, Panie Andrzeju, dziękuję za Państwa odpowiedzi.
Oto fotki obu "przypadków".
Dziękuję i pozdrawiam. //Adam

#10514
od maja 2003

2016.11.06 07:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jedne i drugie to te same kanie (kulinarnie subtelności gatunkowe nie są istotne w tym przypadku). Te bezpierścieniowe najwyraźniej utraciły pierścień w trakcie rozwoju (popękał? spadł?). Można spokojnie zajadać.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 16 listopada 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji