Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Melanoleuca polioleuca?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 30 października 2016) «
GREJ293041

#1426
od czerwca 2014

23.10.2016; Zabudowane siedlisko rolne. W pobliżu: orzech włoski, ałycza i dereń biały. 2 owocniki - do 4,5 cm średnicy. Bezwonne. Trzon na całej długości omszony, dołem nieco rozszerzony. Miąższ jasny, biało-beżowy.

Cheilocystydy niektóre z kryształkami, które były ale się zmyły. ;-) (KOH?!)
Zwykle wyglądają one tak:

Niektóre wyglądały odmiennie:

Pleurocystyd jakby mniej, za to podobne do "cheilo":

Podstawki 4 sterygmowe:

Cdn., to be continued; ;-)

#1427
od czerwca 2014

Kaulocystydy:

#1428
od czerwca 2014

Skórka kapelusza:

Zarodniki - średnie wartości kilku pomiarów: 8,33x4,92; 8,53x5,01; 7,82x4,82; 8,76x5,21; (Q=1,6-1,8):



Czy Melanoleuca?, czy możliwe że M. polioleuca sensu FAN?
i

#3024
od marca 2010

2016.10.26 21:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No jak Ci tak z klucza wyszło, to pewnie tak ;-) :-D
Jedną kiedyś próbowałam oznaczyć i mnie znudziła :-( Dobrze, że jesteś wytrwalszy :-)

#1430
od czerwca 2014

No właśnie: "pewnie tak". :D
A mi się tak marzy, by zajrzał tu Ktoś, (może Tomek :-)) i powiedział czy to oznaczenie, mówiąc kolokwialnie "trzyma się kupy". :-)
i

#3025
od marca 2010

2016.10.26 22:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Myślisz, że Tomek NIE uważa ciemnobiałki za nudnego grzyba? ;-) :-D

Już przecież wiesz, że za wyjątkiem tych, które człowiek mikroskopuje na co dzień, trzeba otworzyć klucz i popatrzeć na wszystkie cechy, pewnie nawet Tomek, Ania, no nie wiem, może Błażej nie, bo on to po makro wszystko oznacza ;-) :-D i, że to wymaga czasu, więc ja już się nie frustruję tym, że mi ktoś nie potwierdza od razu, nawet przy bogatym materiale mikro :-D

#1431
od czerwca 2014

O matko, a ja myślałem, że brak odzewu to taka milcząca zgoda na sugerowane oznaczenie gatunku. :-)
Beatko, Ty to już jesteś "mikro-weteranką", dla Ciebie każdy klucz - to bułka z masłem, a ja się jeszcze długo będę z tym "kałapućkał". :D A Melanoleuca to bardzo fascynujący rodzaj. ;-) Zaraz po Psathyrella. :D
i

#3026
od marca 2010

2016.10.26 22:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Proszę mnie tu od weteranów nie wyzywać, bo choć niewielu jest na tym forum starszych ode mnie, albo nawet nikt, to ja w żadnej wojnie (oprócz Polsko-Jaruzelskiej) nie brałam udziału i ze smarkatymi się tu spoufalam ;-) Dla mnie każdy klucz to frustracja głęboka. Ja bym chciała bez kluczy oznaczać ;-) :-D

A ty, Przemochle, to się fałszywą skromnością nie zasłaniaj, nieładnie ;-)

#5651
od września 2005

Pech chce, że co klucz to inne ujęcie tego rodzaju... Wg mnie masz rację, choć granica polioleuca/friesii jest dla mnie czasem wątpliwa.

#1432
od czerwca 2014

Beatko, miałem na myśli przebyte przez Ciebie wojny, bitwy i zrywy niepodległościowe przed własnym mikroskopem. :D Jesteś więc, czy tego chcesz, czy nie "weteranką", chociaż wszyscy tu wiedzą, że chodzisz jeszcze do szkoły. ;-) :D
Mnie fałszywą skromność zarzucasz, a to szczera skromność i uzasadniony dystans do swoich ustaleń. :D

Błażej dzięki za cenną uwagę. Poczytam jeszcze o tych Melanoleuca.

#2467
od kwietnia 2004

To może być M. polioleuca. Zgadzam sie z Błażejem, że rozróżnienie czy jest wiecej wrzecionowatych, czy butelkowatuch cystyd jest dość uznaniowe. Przy tym okazuje się w dotychczasowych badaniach molekularnych, ze przynajmniej M. polioleuca w szerokim ujęciu (np. FAN) jest gatunkiem zbiorowym.

#1433
od czerwca 2014

Dziękuję Tomku, że tu zajrzałeś. :-) Cystyd wrzecionowatych było zdecydowanie najwięcej, a wśród pleurocystyd chyba 100%. Oznaczę więc jako M. polioleuca sensu lato.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 30 października 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji