Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
blaszkowiec ze spróchniałego pieńka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 30 października 2016) «

#98
od sierpnia 2013

znaleziony parę dni temu, rósł na spróchniałym pniu najprawdopodobniej sosny

#11668
od maja 2009

2016.10.19 14:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Kolory trochę "po kiju" ale jak dla mnie, to powinieneś rozważyć maślankę łagodną.

#2112
od września 2006

albo łuszczaki

#863
od marca 2006

Łuszczaki jak nic :-)

#11679
od maja 2009

2016.10.19 21:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Mówicie łuszczaki? - niech i tak będzie:-)
Za łuszczakiem przemawia higroskopijny kapelusz.
Natomiast za maślanką wygląd pierścienia. Szczególnie u młodych owocników kiedy to trzyma się mocno trzonu a nie tak jak tu brzegu kapelusza.

Pokazany jeden owocnik od spodu i na tej podstawie podpowiedziałem że należy rozważyć maślankę łagodną. Marcinie masz zdjęcie większej ilości owocników od spodu ... może wtedy zmienię zdanie?

#13919
od grudnia 2003

łuszczaki

#100
od sierpnia 2013

Dziękuję za sugestie. Zrobiłem zdjęcie owocników ale niestety zamrożonych (przeznaczone są do liofilizacji) i obraz blaszki pod mikroskopem (niestety nie profesjonalny, ponieważ kamera mi wysiadła;()

#11682
od maja 2009

2016.10.20 12:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jednak ma ten charakterystyczny pierścionek, czyli mieliście rację:-)
Ja przy identyfikacji gatunków jadalnych jestem zazwyczaj cholernie ostrożny, więc jeśli nie mam 150% pewności to nigdy nie mówię, że to ten gatunek.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 30 października 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji