Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sino-zielono-fioletowy gołąbek (Russula cyanoxantha)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
i

#4116
od lipca 2005

2016.08.14 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
14.08.2016 r. - Puszcza Bukowa, w kwaśnej buczynie nad jeziorem, pod bukiem. Średnica kapelusza 5 cm, smak łagodny, zapach słaby ale przyjemny (grzybowy):
Russula1
Russula2
Russula3
Russula4
Russula5

#2573
od marca 2010

2016.08.14 23:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
I znów obstawiam R. cyanoxantha :-D

#2686
od listopada 2008

2016.08.14 23:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Coś z Griseinae, może R. parazurea? tylko mikro :(

#2687
od listopada 2008

2016.08.14 23:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Beata, Ci powiem, że się nie zdziwię, jak mój typ będzie błędny :D
i

#2574
od marca 2010

2016.08.14 23:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Weź mnie nie rozśmieszaj :-D To JA żartowałam :-D Miąższ się wydaje watowaty, a to do mojego typu nie pasuje nijak. :-D A o teście z blaszkami Grażyna znów nic nie pisze :-( ;-)

#4119
od lipca 2005

2016.08.14 23:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Ups... i nic nie napisze;-)

#2689
od listopada 2008

2016.08.15 00:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Luz, byle by był na tyle dojrzały, że będą zarodniki do 'pobrania'. Nie lubię tej podsekcji, za wyjątkiem parazurea właśnie, bo można ją łatwo po zarodnikach poznać, nie kropkowane tylko z siateczką :D
i

#2575
od marca 2010

2016.08.15 00:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Ale wiesz, dlaczego? Bo ty nie chcesz go zjeść :-D Ja, jak się chciałam upewnić, czy to R. cyanoxantha, bo on u mnie masowo w dobrym sezonie występuje, to macałam, próbowałam, wstawiałam sto zdjęć na forum i pytałam dopóki mi Ania nie powiedziała, że to ona. Wtedy spokojnie zjadłam. :-D Pyszności. Mało który grzyb tam smakuje tylko przesmażony na masełku lekko, osolony i posypany świeżym pieprzem.Niezapomniane doznania :-D
i

#4123
od lipca 2005

2016.08.15 00:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Masz rację Beatko - jeszcze nigdy nie zjadłam żadnego gołąbka (nie licząc tych tradycyjnych z ryżem, w sosie pomidorowym;-)

#2693
od listopada 2008

2016.08.15 00:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
A ja uznaję jednego grzyba w sensie konsumpcyjnym, żółciaka. Reszta może być albo i nie. Gąski zielone jeszcze, ale u mnie powinny być pod ochroną, zresztą ich nie ma (na targu kupuję jak mi się zachce). Aaa no i koźlarze pomarańczowe na pizzy (też kupuję) :D A inne rurkowe, żaden delikates, byleby na kapustę wigilijną i pierogi starczyło.
Znaczy gusta mam niewysublimowane, przystosowane do warunków.

#4163
od lipca 2004

2016.08.15 01:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Popróbuj Alu z opieńką (delikatnie), ale we wszelkich możliwych opcjach ;-)
Ponoć najstarszy "organizm" na ziemi?

#2694
od listopada 2008

2016.08.15 01:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Opieńkę polubiłam, owszem (jedyne grzyby w occie jakie czasem jem), ale to nie jest to. No chyba, że nie wiem jak ją przetworzyć żeby mnie powaliła ;)

#2928
od listopada 2008

2017.05.08 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Beata miała nosa, R. cyanoxantha
blaszki nawet w eksykacie elastyczne, ale za młody - garstka zarodników i wymiary odjechane







#4448
od lipca 2005

2017.05.08 17:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No tak, Beatka zazwyczaj ma dobrego nosa - serdecznie dziękuję Wam obu:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji