Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lactarius azonites?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 15 sierpnia 2016) «
GREJ298756GREJ298798
i

#4032
od lipca 2005

2016.07.31 22:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
31.07.2016 r. - Puszcza Bukowa, kilka metrów od domniemanego Lactarius acris z wątku https://www.bio-forum.pl/messages/33/863763.html. W tym przypadku przebarwienie mleczka wyciekającego z rany następowało znacznie wolniej (po kilku minutach). Również na przekroju przebarwienie nie dokonywało się natychmiast, tylko w ciągu kilku minut. Smak palący:
Lactarius azonites1
Lactarius azonites2
Lactarius azonites3
Lactarius azonites4
Lactarius azonites5
zaraz po przekrojeniu:
Lactarius azonites6
po 2 min:
Lactarius azonites7
po 5 min:
Lactarius azonites8

Czy to może być Lactarius azonites?

#10463
od maja 2003

2016.08.02 08:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
azonites ma mieć łagodny smak
może ruginosus?
i

#4042
od lipca 2005

2016.08.02 22:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Smak był na pewno palący - zapisałam to w notesie z wykrzyknikiem.
Lactarius ruginosus - przejrzałam zdjęcia w internecie i w Encyklopedii Hagara - makroskopowo bardzo podobny:-)
Nie ma go na Checklist (Wojewoda 2003) ani też w wykazie gatunków w publikacjach po 2000 r. Nie był dotąd notowany w Polsce?
Co z nim zrobić?

#5411
od września 2005

przesłać
i

#4059
od lipca 2005

2016.08.06 21:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Dziś znalazłam kolejne owocniki w innej części Puszczy (ok. 7km w linii prostej), na terenie projektowanego rezerwatu Lisi Potok. Tu również owocniki rosły przy źródlisku, jednak podłoże nie było tak żelaziste. Mleczko przebarwia się w podobny sposób, smak również palący

Lactarius1
Lactarius2
Po 1 min. od przekrojenia
Lactarius 3
po 5 min.
Lactarius4
Dołożę je do przesyłki.

#5982
od września 2005

oba to L. ruginosus
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 15 sierpnia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji