Żeby oznaczyć czarki najlepiej obejrzeć dojrzałe zarodniki - uwolnione z worków.
Na podstawie Twoich fotografii mogę jedynie przypuszczać, że to austriacka (część zarodników leżących na boku ma widoczne wklęśnięcia na biegunach, szkarłatna takich nie ma).
Cechy austriackiej- odróżniające ją od innych:
- zarodniki oglądane z boku mają wyraźne wklęśnięcia na biegunach
- w dojrzałych miseczkach bardzo czesto widoczne są kiełkujące zarodniki z jednym do kilku konodioforami i konidiami na końcach
- w preparatach z dojrzałych miseczek często oprócz zarodników workowych spotyka się konidia.
- w dojrzałych miseczkach parafizy mają charakterystycznie rozdęte człony, których nie obserwuje się w młodych miseczkach.
- włoski okrywające apotecjum u austriackiej są poskręcane, a u szkarłatnej proste (chociaż Baral pisze o "lekko poskręcanych")
- część zarodników ma "czapy" śluzowe na biegunach.
Jeśli więc będziesz oglądał czarki - zwróć uwagę czy widać coś z tych cech, bo sam obraz zarodników w workach i stłoczonych parafiz mówi bardzo niewiele.
Jeśli któryś z owocników ma biały nalot - pobieraj skrawek z tego miejsca - zazwyczaj są to konidia.