Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 17 lipca 2016) «

#413
od października 2009

2016.05.28 16:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Dziś,las sosnowo-brzozowy z domieszką dębu,pod dębem,dwa owocniki,jeden rozleciał się przy próbie wyjęcia ze ściółki,drugi w trochę lepszym stanie,zagłębione w ściółce,ledwo widoczne,smak blaszki łagodny,zapach świeżego-brak,po podsuszeniu intensywnie rybi,FeSO4 po minucie i po godzinie.12345

#2670
od listopada 2008

2016.08.11 22:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Romek, czy jesteś w stanie na swoim zdjęciu w powiększeniu (na 1/4) policzyć blaszki dochodzące do trzonu (bez blaszeczek) oraz orientacyjnie określić ilość blaszek (bez blaszeczek) na 1 cm przy krawędzi kapelusza? Ja nie mogę, bo mam eksykat w plastrach ;)

#733
od października 2009

2016.08.11 23:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Inaczej wcale by go nie było,ok 33-38 blaszek na 1/4 obwodu,na cm przy krawędzi myślę ok 7-8/cm

#2671
od listopada 2008

2016.08.12 15:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Dziękuję bardzo :)
Poproszę jeszcze o dane odnośnie przebarwiania się miąższu po przekrojeniu, bo nie jestem pewna czy dobrze interpretuję to co widzę na zdjęciach.
Od razu po przekrojeniu - czy to jest szary kolor + delikatny róż?
I po godzinie - szary bardziej ściemniał?

Nie wszystko mi się 'ulepia' w tym gołąbku.

#734
od października 2009

2016.08.12 15:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Dokładnie tak było jak piszesz,najpierw poróżowiał i momentalnie zaczął szarzeć.Strasznie kłopotliwe gołąbki Ci znajduję,ale sama chciałaś:))

#2674
od listopada 2008

2016.08.12 17:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
No to prawie jestem w domu :D Tylko zapach nie bardzo, ale jak daleko może leżeć ryba/ śledź od beczki po winie? :D

#737
od października 2009

2016.08.12 20:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Może leżeć w beczce i wtedy nie wiadomo co czym pachnie/śmierdzi:)

#2679
od listopada 2008

2016.08.12 21:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Ano :) Ostatnio zaobserwowałam u siebie pewną zmianę. Odnosząc się do zapachów mniej lub bardziej przyjemnych dla nosa już nie mówię, że śmierdzi, tylko pachnie. Czymś. I gołąbki to pikuś, są inne grzyby, które mocno 'pachną'. Fajnie byłoby zapisać się na jakiś szybki kurs, aby móc dobrze te zapachy rozróżniać, bo póki co, mój nos jest ubogi w nazywaniu ich :D

A żeby Cię nie trzymać w niepewności, to Russula adusta, jutro wrzucę zdjęcia, bo już nie chce mi się ich teraz sklejać ;)

#2683
od listopada 2008

2016.08.14 16:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)


Blaszka w KOH - te długie to cystydy



Blaszka w SV - jedynie w kilku cystydach widać reakcję z SV, dużo rozproszonych, trudnych do obserwacji, zbitych w jeden 'glut'



Skórka w KOH - dermatocystydy na szczycie często rozdwojone/ palczaste, w strzępkach pigment wakuolarny, brązowy





Skórka w SV



Zarodniki

Ornamentacja:
0.2 (0.3) µm
N = 10
Me = 0.2 µm



« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 17 lipca 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji