Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mycena rubromarginata?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 03 stycznia 2016) «

#703
od czerwca 2014

28.12.2015. Las liściasty z domieszką sosny. 2 owocniki na korze u podstawy pnia żywego dębu. Śr. kapelusza do 2 cm. Szary z delikatnym fioletowawym odcieniem garbka. Blaszki jasnokremowe, u starszego owocnika wyraźny różowy odcień. Ostrze brązowe (może z winnoczerwonym odcieniem). Trzon do 4 cm/dł. (2mm/śr.), pusty, sprężysty, szarawy zwłaszcza w środkowym odcinku, gładki, błyszczący. Zapachu nie zaobserwowałem. Rozważam także M. capillaripes? A może jeszcze coś innego?

#48
od grudnia 2015

Według mojego atlasu (opis dla rubromarginata)
"Kapelusz: (...)kształt stożkowaty do parabolicznego(...), bardzo często z lekko różowawym odcieniem
Blaszki: ostrza blaszek mają barwę jasnobrązową(...), kolor jest bardziej wyraźny przy trzonie
Trzon: (...)Pusty w środku, giętki(...), podstawa trzonu biała z widocznymi włókienkami grzybni.
Co sądzisz (nie namieszałem?) :-)

#705
od czerwca 2014

Ależ skąd. :D Problem polega na tym, że różnice między tymi dwoma gatunkami, (pomijając mikroanalizę) - sprowadzają się głównie do zapachu. A ja o tej porze roku mam znacznie upośledzony węch ;-). Niemniej jednak zakładam, że to rzeczywiście M. rubromarginata. Substrat może trochę dziwny? Ale Twój opis koloru ostrz blaszek bardzo mi odpowiada. :-)

#49
od grudnia 2015

Można jeszcze wykonać "sekcje zwłok" pod mikroskopem :-)
Ale chyba nie będzie takiej potrzeby. Co do zapachu wyczytałem w atlasie (w necie opisują podobnie), że "jest słaby i mało wyczuwalny".
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 03 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji