Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mycena smithiana.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 16 grudnia 2015) «
GREJ277844GREJ277846

#659
od czerwca 2014

10.12.2015. Tym razem nie pytam, lecz czekam na protesty. ;-)
Skraj lasu liściastego i pastwiska. 2 jasnoróżowe owocniki na liściu dębu. Przeczesałem dość dokładnie ten teren i więcej nie znalazłem. Kapelusz do 2 mm/śr. Porównuję ze zdjęciami tego gatunku i w zasadzie wszystko mi się zgadza. Przepraszam za beznadziejną jakość fot., (nie udało mi się nic lepszego wycisnąć). :-( Blaszki rzadkie. Kapelusze po zasuszeniu intensywnie różowe.

Dla porównania dzisiejsze Mycena polyadelpha z tego samego siedliska. Obserwuję je tam dość masowo już od września.
i

#1559
od marca 2010

2015.12.10 22:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
O pierwszej nic nie wiem, bo nie widziałam, a w sprawie domniemanej M. polyadelpha. Ze zdjęcia nie widać. Nie ma u podstawy trzonu małego dysku?
A, z resztą, co ja się tu wymądrzam. :-( Może Waldek albo Ania H. zajrzą, to coś powiedzą :-) Tylko, że nie najlepiej widać, ale te małe białe sfocić, to trzeba sprzętu i talentu. :-( I tak Ci się udaje nie najgorzej. Ja próbuję od 2 tygodni (też je mam na oku ;-)) i dipa, jak to mówią :-(

#938
od sierpnia 2006

Moim zdaniem masz rację, oczywiście do potwierdzenia :)

#660
od czerwca 2014

Dziękuję Waldku.
Beatko słuszna uwaga, w kwestii podstawy trzonu. Moim zdaniem wszystko jest w porządku, (nie jest dyskowaty). :-) Zresztą oceńcie sami:

#1561
od marca 2010

2015.12.10 23:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Oceniam sama jako niedyskowaty ;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 16 grudnia 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji