Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kurka czy lisówka pomarańczowa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 30 października 2015) «

#1
od października 2015

2015.10.24 17:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Renata Szarek (renee555)
Witam, dziś w lesie sporo znalazłam grzybków które osoba znająca się na grzybach oceniła jako kurki. Na internecie znów straszą że kurki podobne są do lisówek pospolitych a ze te są trujące. Mój atlas mówi ze lisówki są jadalne. Komu wierzyć? I co ja w koncu zebrałam i czy to można zjeść? Rosły w lesie głównie iglastym, często przy ściętych pniach albo nawet na nich w mchu, mają bardzo pomarańczowy kolor, mniejsze sztuki mają płaski kapelusz, a większe lekko wklęsły, jednolity kolor pomarańczowawy, albo niektóre większe mają na środku kapelusza ciemniejszą plamkę. Proszę o radę co to jest za grzyb. w zał. zdjęcia.grzybygrzyby 2\popjpeg{796744,grzyby 3}

#2
od października 2015

2015.10.24 17:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Renata Szarek (renee555)
Dodaję jeszcze ze 2 zdjęcia tych grzybków. Bardzo mi zależy się dowiedzieć czy mogę je jeść.grzyby 3grzyby 4
i

#1369
od marca 2010

2015.10.24 18:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Lisówka. Niesmaczna, w większych ilościach może powodować problemy z przewodem pokarmowym. Nie warto.

(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 24.października.2015)

#3
od października 2015

2015.10.24 18:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Renata Szarek (renee555)
Nie rozumiem w takim razie dlaczego w atlasie pisze że jadalna. Mam gruby w miarę nowy atlas, mnóstwo grzybów opisanych. Nie kwestionuję twojej odpowiedzi, tylko się zastanawiam. Usmażyłam trochę i skosztowałam, fakt to raczej nie jest miły kurkowy zapach ani smak, (próbowałam kiedyś kurek u kogoś), tylko że nie są te grzybki jakieś naprawdę złe w smaku, wiec już sama nie wiem co robic. I czy resztę wyrzucić.
i

#1370
od marca 2010

2015.10.24 18:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Reakcja na takie grzyby jest bardzo indywidualna. Jednym szkodzą, innym nie. Dlatego w niektórych atlasach piszą, że jadalna w innych, że może powodować zaburzenia żołądkowe, w jeszcze innych, że niejadalna. Zrób, jak chcesz. Raczej nie zejdziesz z tego świata. Najwyżej nie pośpisz ;-)

#1
od października 2015

Chciałam tylko dodać do tego wątku że zjadłam ok.10 dkg tych grzybków po usmażeniu i nic mi nie było, a żołądek mam ogólnie słaby. Dobrze podsmażone na maśle naprawdę mi smakowały. Może ta informacja przyda się komuś innemu.
Pozdrawiam
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 30 października 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji