Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rydz mleczaj bez blaszek z biaym spodem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 11 października 2015) «

#1
od października 2015

Witam.
z gory przepraszam za brak polskich znakow (laptop z UK)
Chcialbym sie dowiedziec czy zebrane przezemnie grzyby to rydze mleczje. Zebraem je w lasie sosnowo modzewiowym w UK. "oryginalne" i te bez blaszek rosly bardzo blisko siebie czasami kilka cm od siebie-wyglada na to ze wyrosly z jednej grzybni. Sa one do siebie bardzo podobne, okolo 80% zebranych rydzy wyglada jak typowe rydze. 10% nie ma blaszek i sa biale od spodu, maja puste nozki w srodku, wydzielaja pomaranczowe mleczko i robia sie lekko sino zielone po uplywie czasu jesli zostaly uszkodzone. Podsumowujac maja cechy charakterystyczne rydza ale nie maja blaszek i sa biale od spodu. Jadlem je i mi nie zaszkodzily, w smaku sa tak jak rydze ale z powodu braku blaszek sa bardziej grube i miesiste. Z moich obserwacji wynika ze nie jest to rydz welnianka tylko jakas dziwna odmiana" mutacja" w obrebie tego samego gatunku.
Z góry dziekuje za pomoc.


#2
od października 2015

#3
od października 2015

Mleczko moze nie az tak obfite jak u "zwyklego" rydza ale zdecydowanie jest.

#1608
od października 2006

2015.10.03 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Jest porażony innym grzybem z rodzaju Hypomyces.

#4
od października 2015

WOW cool, nie przyszlo mi to do glowy. Dziekuje za odpowiedz. Czy oznacza to ze dalej jest to grzyb jadalny? Chyba tak w koncu go jadlem :)
i

#5132
od maja 2006

Znam ludzi którzy jedzą, ale nie sądzę by do tej pory były przeprowadzone badania zdatności do spożycia tego Hypomyces.

#6237
od października 2007

2015.10.05 19:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
We niektórych regionach Francji takie porażone rydze uchodzą za rarytas :)

#1
od września 2022

2022.09.16 21:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert S (robokoops)
Witam,
Zjadłem dwa takie po półgodzinnym smażeniu. Pycha. Żyję.
Pozdrawiam
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 11 października 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji