Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pojedyńczy-sosna (Russula cf. turci var. gilva)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
i

#12881
od grudnia 2003

26/09/2015 Kalisz Bory Tucholskie. Także świerk. Miąższ kruchy, smak łagodny, zapach przyjemny.

#2019
od listopada 2008

2015.10.14 20:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Trzon był cały biały? Poproszę o kolejne zdjęcia z fenolem, jeśli masz.
Wysypu jak rozumiem brak?
i

#12946
od grudnia 2003


wysypu brak, trzon bez naleciałości

sesja fenol 5 min

#2021
od listopada 2008

2015.10.15 21:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Ten gołąbek to dla mnie pełne zaskoczenie, ale do rzeczy.
Zaczęłam jak zwykle od skórki, widzę strzępki prymordialne i sugerując się zielono-oliwkową barwą kapelusza od razu pomyślałam, ojej a może to R. postiana/ olivascens?!
Niestety, to pospoliciak, choć dla mnie w tych barwach nietypowy - Russula turci. Cystydy też charakterystyczne dla tego gatunku, optycznie puste, jedynie na szczycie mają odbijającą światło zawartość, która z SV nie reaguje lub czasem szarzeje. Ale można by się zastanowić czy nie jest to R. turci var. gilva, ze względu na barwę kapelusza oraz zielony a nie fioletowy (jak to zwykle bywa) pigment w skórce.
Zdjęcie eksykatu jutro, bo już ciemno.

Blaszka





Skórka







Zarodniki:
(7.2) 7.8 - 8.7 (8.9) x (6.2) 6.7 - 7.4 (7.8) µm
Q = (1.1) 1.13 - 1.2 (1.3) ; N = 66
Me = 8.3 x 7.1 µm ; Qe = 1.2

Ornamentacja (wys.):
(0.4) 0.5 - 0.6 µm
N = 43
Me = 0.6 µm



#2022
od listopada 2008

2015.10.17 17:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji