• piekący gołąbek (Russula badia)
#1279
od marca 2010
Zrobiłam tak beznadziejne zdjęcia temu grzybu ;-) że nie powinnam w ogóle wstawiać, ale może trochę opis pomoże. Kilka owocników na poboczu drogi leśnej, pod sosnami. Brzoza w pobliżu. Zapachu nie wyczułam. Smak piekący po sekundzie i długo utrzymujący się. Kapelusz z dołkiem na środku i skóra w dołku znacznie jaśniejsza niż na brzegu, rożowawa. Zdjęcie wierzchu nie wyszło w ogóle, skasowałam, bo myślałam, że mam więcej, a tu się okazało, że nie mam :-(Skórka bardzo trudno zdzieralna, miąższ pod nią silnie zabarwiony na bordowo, dość zwarty, tylko w środku trzonu lekko watowaty. Trzon z czerwonawymi przebarwieniami u dołu, lekko maczugowaty. Wysyp ciemnożółty.
Oj tam, nie przejmuj się, pewnie R. badia, się zobaczy :)
Russula badia Quél.
Skórka
Zarodniki:
(7.5) 7.8 - 9.1 (9.6) x (6) 6.4 - 7.4 (8) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.27 (1.3) ; N = 79
Me = 8.4 x 6.9 µm ; Qe = 1.2
Ornamentacja:
(0.5) 0.6 - 0.9 (1) µm
N = 22
Me = 0.7 µm
#1652
od marca 2010
tak, te jak najbardziej, ładne są :)
i tamte też :)
#1653
od marca 2010
Zatem, uzupełniam dane:
Data: 27.09.2015
Miejscowość: Piłka, powiat Międzychód, woj. wielkopolskie
stanowisko: Las sosnowy, pobocze drogi leśnej, w pobliżu brzoza
kilka owocników wśród mchu na piaszczystym podłożu u podnóża moreny
A zarodniki mają, swoją drogą, cudne. Już to pisałam. Normalnie kolczatka :-)
A, o ATPOLu zapomniałam: BC-71