Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
z torfowiska (Russula caerulea)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 17 lipca 2016) «
GREJ278900
i

#12793
od grudnia 2003

20/09/2015 Rezerwat Torfowisko Potoczek. Sosna, brzoza. Smak łagodny, zapach przyjemny, lawenda ? Miąższ twardy, ścisły. Fenol po 5 min.

#1998
od listopada 2008

2015.09.29 15:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Czy przy KOH jest kapnięte na trzon? przebarwiło się na żółto, czy ja źle widzę?
garbek był, tak? A wziąłeś go w ogóle, czy wklejasz, żeby pozgadywać? bo pleśń go przyatakowała i chyba jeden owocnik zmasakrowany chemią :D

#12872
od grudnia 2003

KOH tak jak widać na trzonie. Mam zasuszony.

#2339
od listopada 2008

2016.03.24 22:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula caerulea

na dole rekacja na trzonie eksykatu z sulfowaniliną



Skórka - strzępki prymordialne obfite, włoski proste, cylindryczne



tutaj widać warstwę żelową oraz pigment



Po tym, co zobaczyłam i co widać na poniższym zdjęciu, musiałam jeszcze raz obejrzeć gołąbka Jacka (tam primor były mniej obfite) oraz znalezionego przez Włodka w Koszelówce. Wszystko się zgadza, reakcja trzonu z SV również, więc wątpliwości rozwiane. Po prostu inny sprzęt, inne patrzenie na gołąbki ;) Uff.




Ale np. zarodniki jakby większe i szersze (3 x pobierałam i mierzyłam, wynik podobny). Nie wiem co miało na to wpływ, większa ilość zmierzonych nie robi różnicy, ornamentacja jak najbardziej ok.



#3943
od lipca 2004

2016.03.26 12:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
:-)
Nieustannie podziwiam i oby tak dalej ;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 17 lipca 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji