Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Niezwykły blaszkowiec z błota?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 18 września 2015) «

#375
od czerwca 2014

09.09.2015, błotnisty brzeg stawu, w cieniu "mikro" szuwaru pałkowego, obok butwiejących resztek kłączy kosaćca. 5 owocników. Kolor kapelusza od intensywnie żółtego do pomarańczowożółtego. Trzon nieco czerwonawy. Blaszki rzadkie, po zewnętrznym obwodzie mniej lub bardziej żyłkowato połączone. Wysyp początkowo lilafioletowy, po kilku godzinach zdaje się czerwonofioletowy. Dla mnie "nieidentyfikowalny", choć wyjątkowo mi się spodobał :-). Nie chciałbym nadużywać Waszej gościnności, ale może coś podpowiecie? :-)

#4054
od września 2005

poproszę

#376
od czerwca 2014

Dzisiaj znalazłem kilka nowych owocników pod tymi kłączami. W związku z tym pozwoliłem sobie zerknąć jak wygląda młodszy grzybek. Okazuje się, że ma pajęczynowatą zasnówkę. Czy to mógłby być jakiś Cortinarius? Czy są w tym rodzaju takie niepozorne "żółtki" z "dziwnym" hymenoforem?

#4058
od września 2005

wg mnie to nie Cortinarius

#377
od czerwca 2014

Przyglądam się temu wysypowi i ciągle widzę w nim jakiś fioletowy odcień :-). Dla mnie totalny "kosmos". ;-) Zupełnie do niczego nie potrafię go "podpiąć", choć nie wątpię Błażeju, że się z nim uporasz :-).

#1913
od listopada 2008

2015.09.11 23:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
z takim wysypem i zasnówką może być np. Hypholoma/ Psilocybe

#378
od czerwca 2014

Dzięki wielkie, zanim Błażej wrzuci na mikroskop poszukam sobie w tych rodzajach. Zjada mnie ciekawość ;-).

#6558
od września 2005

Hypholoma sp.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 18 września 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji