Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Twarde gołąbki (Russula cf. virescens)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
i

#12643
od grudnia 2003

Kilka owocników w rozproszeniu. 19/08/2015 TPK Gdańsk Leśn. Sopot. Buk, sosna, grab. Zapach słaby, smak łagodny. Miąższ twardy, ścisły.
















#1882
od listopada 2008

2015.08.25 16:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Mirki, a nie jest to po prostu młoda R. virescens? I czy ja dobrze widzę (4, 6, 7 zdjęcie), że są tam jakieś różowe tony, a na 7-ym (z FeSO4) różowawy miąższ na cięciu, czy balans bieli coś nie teges? tak jakby coś różowego/ czerwonego się odbijało? Na mikro raczej za młode :(
i

#1089
od marca 2010

2015.08.25 16:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Nie znam się na tych odczynnikach i ich reakcjach z gołąbkami wcale :-(, ale gdybym takie w lesie znalazła, to powiedziałabym,że gołąbek zielonawy :-) Na pewno bym zjadła :-)
i

#12645
od grudnia 2003

Jak widać jakiś biegacz wyprzedził moje zapędy kulinarne :) Tak go typowałem. Słońce szalało i ciężko było coś ustawić a czas naglił...do tego susza i cechy takie a nie inne :)

#1885
od listopada 2008

2015.08.25 17:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Co 3 głosy to nie 1 :)
Kurde, aż ich szkoda na te odczynniki, zdrowe, jędrne, mogłeś na patelnię wrzucić, same saute z solą, mniam :)

#12646
od grudnia 2003

wolę muchomory i piaskowce :)

#1886
od listopada 2008

2015.08.25 18:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
iii tam, muchomory są przereklamowane, one mają taki dziwny, nie do określenia dla mnie posmak, którego nie lubię

#2502
od listopada 2008

2016.05.31 16:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Sądzę, że to R. virescens, tylko trochę dziwna, albo szukam dziury tam, gdzie jej nie ma.
Zacznę od tego, że te młodziaki znacznie lepiej się oglądało niż poprzednie Mirkowe R. virescens. Tam elementy terminalne skórki można było namierzyć tylko w łatkach, a i to jak się poszczęściło. Tutaj mogłam sobie poobserwować do woli :)
Ale co mi się nie zgadza? Te elementy zaznaczone niebieską strzałką, one wyglądają na dermatocystydy, a tych nie ma prawa być u R. virescens, tak samo jak i przewodów mlecznych. Są strzępki oleiste i ok, bo opisane (wprawdzie Romagnesi określił je jako przewody mleczne z jednorodną oleistą treścią, ale pewnie miał na myśli s. oleiste).
Trochę szperałam i znalazłam coś, co może być wyjaśnieniem. Za "Cuticular terminology in Russula" Robert L. Shaffer (Brittonia Vol 22 issue 4 1970):
"... also with rare to common vascular elements with usually sparse, SV - or weakly SV + contents, these elements either short-filamentous to subclavate or subfusiform, sometimes capitate or short-appendiculate cells 2.5-3.8 um broad and arising in the pseudoparenchyma, or similar, except for contents, to the nonvascular apical cells of the epicutis."
Ale to nie wszystko. Bazalna (butelkowata) część komórek szczytowych (włosków) powinna być znacznie szersza 15-30(40) um, u mnie 8-15(18) um. Podstawki i cystydy u mnie są szersze niż podaje literatura, pierwsze 12-13 (powinno być do 10 um), drugie 9-12 (powinno być do 9 um). Ale może ten egzemplarz tak ma? w sumie to dość zmienny gatunek.
Za to zarodniki wzorowe, zgadza się wielkość, ornamentacja i jej wysokość. Nie wiem czy u takich młodziaków są to wartości miarodajne, tym bardziej, że każdy zarodnik w preparacie był na wagę złota i łapałam je pojedynczo ;)



Blaszka





Skórka







Zarodniki

Ornamentacja:
(0.3) 0.4 - 0.45 (0.5) µm
N = 22
Me = 0.4 µm



i

#2169
od marca 2010

2016.05.31 19:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
A może to nowa odmiana, Aluchna? :-D Nazwij ją Russula virescens var. maritima :-D ;-)

Zdjęcia i oznaczenie, jak zwykle, pełna profeska. :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji