Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula vinosa ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
i

#12634
od grudnia 2003

14/08/2015 Mikoszewo las nadmorski, piaszczysty, sosna, brzoza, jarzębina. Trzon szarzejący, watowaty. Smak łagodny, zapach słaby.







#1874
od listopada 2008

2015.08.18 21:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
No ślicznie, pewnie, że R. vinosa :)
Z szarzejących raczej nie do pomylenia, bo R. decolorans ma inne kolory kapelusza, a R. seperina chyba u nas nie występuje, pomijając siedlisko.
Mogłeś jeszcze zrobić przekrój i zaobserwować jak najpierw różowieje od razu po cięciu.
Oszczędzasz trochę materiał? grzybki Ci się odwdzięczą ;)
Jedna prośba na przyszłość, przy reakcjach z naftolem, kontroluj w miarę możliwości czas i intensywność reakcji, tzn. intensywność pewnie widać na zdjęciach, ale istotny jest czas jaki upływa do uzyskania danej barwy. A jeśli robisz zdjęcia od razu albo w bardzo krótkim czasie od zapodania odczynnika, to przy naftolu warto byłoby obserwować przez kolejne kilka minut jak się zmienia kolor i z jaką siłą.
Dasz radę :)
i

#12636
od grudnia 2003

Nie doceniasz mnie :)
zaraz



po 5 min.

po 10 min.

#1875
od listopada 2008

2015.08.18 22:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Oj tam, nie doceniasz od razu, ja wiedziałam, że Ty wszystko masz zarejestrowane, tylko nie pokazałeś :)

No i właśnie z naftolem bym prosiła tak samo, może nie koniecznie zdjęcia obrabiać i wrzucać (wiem, wiem, dużo roboty z tym), ale opisać w dwóch słowach - bardzo wolno/ wolno/ szybko/ od razu, taki i taki kolor i styka :)
i

#12637
od grudnia 2003

zaraz

5 min.

10 min.

#1876
od listopada 2008

2015.08.18 23:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Teraz się wszystko zgadza :)
Mirki, jestem pełna podziwu dla Ciebie, naprawdę, i wcale się nie nabijam :))

#1877
od listopada 2008

2015.08.19 00:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Ha, a to ciekawostka, właśnie spojrzałam do mojego gołąbkowego excela (uwielbiam statystyki) i okazało się, że tylko 'Grzyby Szwajcarii' podają kolor winno-czerwony w reakcji na fenol (u całej reszty to standardowo winno-brąz/ czekoladowy), ciekawe :)
Trochę mi się tej gołąbkowej literatury uzbierało i tę ww. pozycję traktowałam z przymrużeniem oka (było coś na forum, że błędy itp.), a tu taki zonk.

#2164
od listopada 2008

2015.12.12 16:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula vinosa Lindblad



Blaszka - cystydy liczne, cylindryczno-wrzecionowate, czasem wąskie lub zdeformowane, w SV w większości czerwono-różowe na szczycie



Skórka - strzępki prymordialne i włoski z kwasoodpornymi kropelkami, w wodzie widać ściany strzępek odbijające światło, z brązowo-żółtawą inkluzją oraz (na górze po prawej i nieco pośrodku) jedne z wielu strzępek oleistych, widać też purpurowy pigment.







Zarodniki:
(8.3) 9.1 - 10.5 (11.6) x (6.9) 7.3 - 8.3 (8.7) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.3 (1.4) ; N = 78
Me = 9.9 x 7.9 µm ; Qe = 1.3

Ornamentacja:
(0.6) 0.7 - 0.9 (1) µm
N = 18
Me = 0.8 µm



« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji